Η κύφωση είναι η αυξημένη πρόσθια κύρτωση της θωρακικής μοίρας, πέρα από τα φυσιολογικά όρια.
Η κύφωση είναι αποτέλεσμα διάφορων καταστάσεων όπως η κακή στάση του σώματος, ορισμένες συγγενείς ή αναπτυξιακές ανωμαλίες, η σπονδυλαρθρίτιδα, η οστεοπόρωση κ.α. και διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:
Συγγενής κύφωση
Η μη κανονική ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης από την βρεφική ηλικία, η οποία επιδεινώνεται όσο το παιδί αναπτύσσεται, ονομάζεται συγγενής κύφωση. Μπορεί να οφείλεται σε κάποιο σπόνδυλο έχει το σχήμα σφήνας ή σε σπονδύλους που είναι κολλημένοι μεταξύ τους. Οι σοβαρές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται χειρουργικά.
Κύφωση λόγω κακής στάσης
Αρχίζει συνήθως κατά την εφηβεία, είναι πιο συχνή στα κορίτσια και σπάνια προκαλεί πόνο. Με τις κατάλληλες ασκήσεις και με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση βελτιώνεται και η σπονδυλική στήλη επανέρχεται στα φυσιολογικά όρια.
Κύφωση Scheuermann’s
Είναι πιο συχνή στα αγόρια και γίνεται συνήθως αντιληπτή στη δεύτερη δεκαετία της ζωής. Οφείλεται στην παραμόρφωση των σπονδυλικών σωμάτων, ενώ παρατηρούνται και διαβρώσεις στα οστά. Πόνος παρουσιάζεται στα αρχικά στάδια της νόσου περίπου στο 20% των περιπτώσεων, ενώ με την εξέλιξη της νόσου αυξάνεται στο 60% των περιπτώσεων.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από:
-Την σοβαρότητα της κύφωσης
-Την ένταση του πόνου
-Την ηλικία
Κύφωση λόγω καταγμάτων
Παρατηρείται συνήθως στις μεγάλες ηλικίες ως αποτέλεσμα της οστεοπόρωσης. Η συμπίεση των εξασθενημένων σπονδύλων, φέρνει την παραμόρφωση τους σε σχήμα σφήνας, με τελικό αποτέλεσμα την κύφωση στη θωρακική μοίρα.
Αντιμετώπιση
Η κύφωση αντιμετωπίζεται ανάλογε με την περίπτωση με κηδεμόνα, χειρουργική επέμβαση ή γυμναστική.