ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό υπ. Εξωτερικών: Παράνομη η επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα


Επιστολή τον Μπαν Κι Μουν και στη μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ στην οποία αναφέρονται οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί ενίσχυσης της υπόστασης της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)» στη διεθνή σκηνή

Το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, δια του Μονίμου Αντιπροσώπου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, κατήγγειλε την παράνομη επίσκεψη του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, απηύθυνε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν καθώς και στη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ, της οποίας η χώρα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τον παρόντα χρόνο.

Η επιστολή ενημερώνει για τον παράνομο χαρακτήρα της επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα και τους απαράδεκτους συμβολισμούς που αποδίδονται σε αυτήν από την Άγκυρα. Παράλληλα επισημαίνει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου που έγιναν προ και κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης, “οι οποίες δυναμιτίζουν το κλίμα, αποδομούν το όποιο αίσθημα εμπιστοσύνης και εξανεμίζουν τις ελπίδες και την προοπτική προόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό”, όπως αναφέρεται.

Επιπλέον, η επιστολή τονίζει ότι οι δηλώσεις Ερντογάν περί ενίσχυσης της υπόστασης της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)» στη διεθνή σκηνή, καθώς και ότι η «ΤΔΒΚ» αποτελεί ένα σύγχρονο και δημοκρατικό «κράτος» αποτελούν δείγμα της αναχρονιστικής και αδιάλλακτης τουρκικής ρητορικής. “Μιας ρητορικής που έθετε ως πάγιο στόχο την αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η επιστολή αναδεικνύει, επίσης, την έκδηλη αντίφαση μεταξύ των δράσεων και της ρητορικής του Τούρκου Προέδρου και της επιδίωξης της χώρας του να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, προστίθεται.

Όπως αναφέρεται, αναμένεται ότι η επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου θα κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο, τόσο της Γενικής Συνέλευσης όσο και του Συμβουλίου Ασφαλείας. 
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact