ΚΥΠΡΟΣ

Για τη χρήση της βάσης του Ακρωτηρίου συζήτησαν Αναστασιάδης-Φάλλον

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνάντηση διάρκειας μιας ώρας με τον υπουργό Άμυνας της Βρετανίας

Συνάντηση περίπου μιας ώρας είχε στην εξοχική προεδρική κατοικία, στο Τρόοδος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με το Βρετανό Υπουργό Άμυνας Μάϊκλ Φάλλον, ο οποίος πραγματοποίησε μη αναγγελθείσα επίσκεψη στη Βρετανική αεροπορική βάση Ακρωτηρίου.

Θεωρείται βέβαιο ότι στο επίκεντρο της συνομιλίας τους ήταν η πρόθεση της Βρετανίας να διευρύνει το ρόλο της βάσης για να παράσχει διευκολύνσεις αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στον προσφυγικό πληθυσμό του Ιράκ και σε άλλες χώρες που έχουν εκφράσει πρόθεση να το πράξουν.

Η Κύπρος εκφράζει αντίθεση, ως θέμα πάγιας πρακτικής, στη χρησιμοποίηση των βάσεων για στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά δεν φέρει ένσταση στην χρήση τους για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με το Sky News, ο Βρετανός υπουργός που νωρίτερα περιόδευσε τις εγκαταστάσεις στη βάση Ακρωτηρίου, ανακοίνωσε ότι η Βρετανία έχει διευρύνει τις επιχειρήσεις επιτήρησης πάνω από το Ιράκ.

Πέραν των τριών αεροπλάνων Tornado που απέστειλε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κ. Φάλλον δήλωσε ότι η Βρετανία έχει επίσης αποστείλει στη βάση Ακρωτηρίου το τελευταίου τύπου αεροσκάφος επιτήρησης Rivet Joint.

«Σκοπός είναι να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, περισσότερες πληροφορίες και ανάλυση του τι συμβαίνει στο έδαφος, γεγονός που θα βοηθήσει την Ιρακινή κυβέρνηση, τις κουρδικές δυνάμεις και τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός

Ο Διοικητής των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο Ρίτσιαρτ Κρίπουελ δήλωσε νωρίτερα σε ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού του Βρετανικού στρατού ότι μελετάται το ενδεχόμενο να υλοποιηθούν ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας και από άλλες χώρες στις οποίες θα δοθούν διευκολύνσεις χρήσης της βάση Ακρωτηρίου.

Και αυτό, όπως ανέφερε, λόγω της εγγύτητας της Κύπρου με το Ιράκ, αλλά και γιατί στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου, υπάρχουν πρώτης τάξεως εγκαταστάσεις και μια πολύ έμπειρη ομάδα.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact