ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Κοντά σε συμφωνία κυβέρνηση και κόμματα για τις εκποιήσεις

Εξετάστηκαν οι τροποποιήσεις που είχαν προτείνει τα κόμματα και διαπιστώθηκαν συγκλίσεις -Στις απαιτήσεις της Τρόικας υπήρξε συμφωνία σε έξι σημεία και διαφωνία σε τέσσερα

Πιο κοντά σε συμφωνία για υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις κατοικιών που αποκτήθηκαν με ενυπόθηκα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, βρίσκονται η κυπριακή κυβέρνηση και τα κόμματα. Το νομοσχέδιο αποτελεί προϋπόθεση για εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου από τη Τρόικα. Σήμερα σε συνεδρία κεκλεισμένων των θυρών που πραγματοποίησαν οι επιτροπές οικονομικών και εσωτερικών της κυπριακής Βουλής με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας και του Γενικού εισαγγελέα εξετάστηκαν οι τροποποιήσεις που είχαν προτείνει τα κόμματα και διαπιστώθηκαν συγκλίσεις. Στις απαιτήσεις της Τρόικας υπήρξε συμφωνία σε έξι σημεία και διαφωνία σε τέσσερα. Αύριο θα συνεδριάσουν και πάλι οι κοινοβουλευτικές επιτροπές με στόχο να υπάρξει οριστική συμφωνία και τη Παρασκευή να εγκριθεί το νομοσχέδιο από την ολομέλεια της Βουλής που θα συνέλθει εκτάκτως.

Η Τρόικα συμφώνησε με τις τροποποιήσεις που επιτρέπουν δικαίωμα της νομικής αρωγής για υποθέσεις που θα οδηγηθούν στα δικαστήρια, δικαίωμα των δανειοληπτών, αν επιθυμούν, να επιλέξουν την εκτίμηση του Κτηματολογίου αντί του εκτιμητή, να μην υπόκεινται σε εκποιήσεις ακίνητα που έχουν εξοφληθεί και εκκρεμεί η έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας,  και ενημέρωση της Βουλής για την πορεία αναδιαρθρώσεων δανείων από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου σε τριμηνιαία βάση. Οι δανειστές συμφώνησαν στο να μην συμμετέχουν στον πλειστηριασμό οι μέτοχοι της τράπεζας, ενώ δεν είναι αρνητικοί στο να ισχύσουν για τα ξένα ταμεία που θα αγοράσουν δάνεια οι υποχρεώσεις των εμπορικών τραπεζών.

Οι δανειστές διαφωνούν με τη διασύνδεση της εφαρμογής του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, απαγορεύουν την προστασία της επαγγελματικής στέγης, δεν αποδέχονται τη συμπερίληψη τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ δεν αποδέχονται την κατηγοριοποίηση των δανείων. Για το θέμα της διαγραφής του υπολοίπου ενός δανείου για το οποίο γίνεται εκποίηση, οι δανειστές θεωρούν ότι αυτό θα συζητηθεί στο πλαίσιο αφερεγγυρότητας.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact