ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Συνεχίζεται η αναζήτηση συναίνεσης για το νομοσχέδιο εκποιήσεων


Τα κοινοβουλευτικά κόμματα έλαβαν χθες έξι “ναι” και τέσσερα “όχι” από την Τρόικα στις τροπολογίες που πρότειναν

Συνεχίζεται σήμερα το πρωί η συζήτηση στην κοινή συνεδρία των επιτροπών οικονομικών και εσωτερικών της Κυπριακής Βουλής για το επίμαχο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, σε μια προσπάθεια να υπάρξουν συγκλίσεις στα σημεία των διαφωνιών μέχρι αύριο, όταν το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα έλαβαν χθες έξι “ναι” και τέσσερα “όχι” από την Τρόικα στις τροπολογίες που πρότειναν. Η χθεσινή συνεδρία είχε αρχίσει κεκλεισμένων των θυρών με τα μέλη των δύο Επιτροπών να συζητούν την κωδικοποίηση των τροπολογιών, ενώ ακολούθως η συνεδρία συνεχίστηκε παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, καθώς και του Γενικού Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έδωσαν θετική απάντηση στο δικαίωμα της νομικής αρωγής, στο δικαίωμα των δανειοληπτών, αν επιθυμούν, να επιλέξουν την εκτίμηση του Κτηματολογίου αντί του εκτιμητή, να μην υπόκεινται σε εκποιήσεις ακίνητα που έχουν εξοφληθεί και εκκρεμεί ο τίτλος ιδιοκτησίας, και στην ενημέρωση της Βουλής για την πορεία αναδιαρθρώσεων από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου σε τριμηνιαία βάση.

Οι δανειστές συμφώνησαν στο να μην συμμετέχουν στον πλειστηριασμό οι μέτοχοι της τράπεζας, ενώ δεν είναι αρνητικοί στο να ισχύσουν για τα ξένα ταμεία που θα αγοράσουν δάνεια οι υποχρεώσεις των εμπορικών τραπεζών.

Οι δανειστές διαφωνούν με τη διασύνδεση της εφαρμογής του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, απαγορεύουν την προστασία της επαγγελματικής στέγης, δεν αποδέχονται τη συμπερίληψη τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ δεν αποδέχονται την κατηγοριοποίηση των δανείων. Για το θέμα της διαγραφής του υπολοίπου ενός δανείου για το οποίο γίνεται εκποίηση, οι δανειστές θεωρούν ότι αυτό θα συζητηθεί στο πλαίσιο αφερεγγυότητας. 
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact