ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση διαλύει θεσμούς και δικαιοσύνη

Θεσμικές αλλαγές προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Από το βήμα της γ.σ., ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν ισοπεδώνει μόνο οικονομικά τη χώρα, αλλά διαλύει τους θεσμούς και πλήττει τη δικαιοσύνη.

Κατά τον ίδιο, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προκαλούν μεθοδεύσεις, δημιουργώντας κλίμα αναταραχής στους κόλπους της δικαιοσύνης και ανασφάλειας δικαίου στην ελληνική κοινωνία.

«Για πρώτη φορά», συνέχισε, «η δικαστική εξουσία πρέπει να θωρακισθεί απέναντι στην συστηματική υπονόμευση του κύρους και της λειτουργίας της που συντελείται με ευθύνη της κυβέρνησης».

Χαιρετίζοντας τη στάση των λειτουργών της δικαιοσύνης, επισήμανε ότι αυτή λειτουργεί ως θεσμικό ανάχωμα στις επιδιώξεις μιας κυβέρνησης που αντιλαμβάνεται την άσκηση της εξουσίας ως «ένα σύστημα επιβολής της βούλησής της, πέρα και έξω από το  θεσμοθετημένο σύστημα κανόνων και αρχών».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε παράλληλα, πως «η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης είναι αναγκαίος όρος επιβίωσης κάθε  δημοκρατικής κοινωνίας» και πρόσθεσε ότι «το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας και της επιβολής του νόμου είναι βασικό αγαθό ενός Κράτους Δικαίου».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, προαναγγέλλοντας μία σειρά θεσμικών αλλαγών, όπως:

Περιορισμό της άσκοπης καταπόνησης των δικαστών λόγω υπερφόρτωσης των πινακίων των ακροατηρίων. Απλοποίηση νομοθεσίας: Με κωδικοποίηση βασικών νομοθετημάτων. Περιορισμό διαδικασίας Δικαστικών Συμβουλίων για συγκεκριμένες κατηγορίες αδικημάτων. Ενίσχυση εξωδικαστικών μορφών επίλυσης διαφορών: Με παροχή κινήτρων σε διαδίκους για προσφυγή σε Διαμεσολάβηση, Διαιτησία. Καταλήγοντας, σημείωσε πως στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, θα πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα του τρόπου επιλογής των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτησή τους από τα κυβερνητικά όργανα.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact