ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαφαζάνης: Αποτυχημένη, πρόωρα γερασμένη, ανίκανη και πολύ αυταρχική κυβέρνηση

Διήμερη πανελλαδική διάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας

Στην Πανελλαδική της Σύσκεψη, με τη συμβολή όλων, «η Λαϊκή Ενότητα θα κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά στη συγκρότηση και την πολιτική αντεπίθεση της. Ένα βήμα που θα ολοκληρωθεί στην Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη στις αρχές του καινούργιου χρόνου», τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος άνοιξε, εκ μέρους του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ, τις διήμερες εργασίες της πανελλαδικής σύσκεψης της παράταξης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν περισσότεροι από 1.500 σύνεδροι απ’ όλη την Ελλάδα, ο Μανόλης Γλέζος, ενώ ευχές για καλή επιτυχία στις εργασίες της σύσκεψης απηύθυνε με μήνυμά της η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που βρίσκεται στη Βαρκελώνη συμμετέχοντας σε διεθνές συνέδριο για το χρέος. Διαβάστηκε, επίσης, μήνυμα του Κώστα Λαπαβίτσα, ενώ παραβρέθηκε ο Αλέκος Αλαβάνος από το Σχέδιο Β.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Π. Λαφαζάνης επισήμανε την εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή και ανέφερε πως η ΛΑΕ «παρ’ ότι εξωκοινοβουλευτική δύναμη, φαντάζει εκ των πραγμάτων ως η μόνη αντιπολίτευση και ως η μόνη παράταξη που διαθέτει ρεαλιστική, άμεση, αυθεντική, ριζοσπαστική, δημοκρατική, αντιμνημονιάκη εναλλακτική λύση».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, έκανε λόγο για «αποτυχημένη, πρόωρα γερασμένη, ανίκανη και πολύ αυταρχική κυβέρνηση που μοιάζει περισσότερο να προσεγγίζει το τέλος μιας θλιβερής θητείας, παρ’ ότι βρίσκεται στην αρχή της», που «συναντάει σχεδόν παντού μέσα στο λαό την αμφισβήτηση, την αντίθεση, την οργή και την αγανάκτηση από μια κοινωνία που βράζει». Οι κινητοποιήσεις, όπως των συνταξιούχων, των αγροτών κ.λπ., αλλά κύρια η μεγάλη επιτυχία της γενικής απεργίας στις 12 Νοέμβρη και η μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, «ότι έχουν ξεκινήσει σημαντικές διεργασίες κοινωνικών αγώνων, οι οποίες έχουν εξαιρετική, πρωταρχική, σημασία για την πορεία και την προοπτική της χώρας», σημείωσε επισημαίνοντας «την ισχυρή και σημαντική μαζική παρουσία της ΛΑΕ σε αυτούς τους αγώνες».

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «η νεο-μνημονιακή κυβέρνηση του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ» με τις επιλογές της όχι μόνο επιδεινώνει την «οικτρή κατάσταση» αλλά και ότι σε κρίσιμους τομείς επιφέρει σχεδόν τη χαριστική βολή: «Με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, χωρίς κανένα σχεδόν προστατευτικό δίχτυ, ξεσπιτώνει δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, με τα μέτρα που σχεδιάζει δίνει διπλή χαριστική βολή στις συντάξεις και στο δημόσιο και κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, με τα φορολογικά και άλλα εξοντωτικά μέτρα σε βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων δίνει τη χαριστική βολή στη μικρομεσαία αγροτιά και βάζει ταφόπετρα στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας».

Ιδιαίτερα στάθηκε στη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «εκχώρησε, στην ουσία δωρεάν, τις τράπεζες στα ξένα funds, δίνοντας τη χαριστική βολή στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και σε κάθε προοπτική χρηματοδότησης της οικονομίας».

«Αυτή η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά τον αντιμνημονιακό αγώνα πιο επίκαιρο, πιο άμεσο και πιο αναγκαίο σε σύνδεση με ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα μετάβασης στο σοσιαλισμό. Ένα σύγχρονο σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», τόνισε ο επικεφαλής της ΛΑΕ, εκτιμώντας ότι μπορεί η αντιμνημονιακή προοπτική της χώρας πρόσκαιρα να δυσκόλεψε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εφικτή και ρεαλιστική και ότι δεν μπορεί να έρθει στο προσκήνιο γρήγορα «και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο και οι πιο αισιόδοξοι φανταζόμαστε».

Αναφερόμενος στον ρόλο της ΛΑΕ, ο Π. Λαφαζάνης είπε πως «παλεύει άμεσα για μια κυβέρνηση της Αριστεράς που στηριγμένη στο κίνημα και την πιο πλατιά πλειοψηφία και σε σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα στην Ελλάδα και την ΕΕ, θα ανοίξει ένα καινούργιο αντιμνημονιακό προοδευτικό δρόμο», στη βάση ενός ριζοσπαστικού αντιμνημονιακού προγράμματος. Συγκεκριμενοποιώντας το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό πρόγραμμα, σημείωσε ότι η Προγραμματική Διακήρυξη της ΛΑΕ αποτελεί μια πολύ καλή βάση και αφετηρία και αναφέρθηκε στις μεγάλες και αδιαπραγμάτευτες προγραμματικές αφετηρίες:

– Χωρίς όρους διαγραφή του δημόσιου χρέους και διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων.

– Αντιμετώπιση του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους, με διαγραφή έως γενναία ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών, πρώτα απ’ όλα των πιο αδύνατων στρωμάτων

– Εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση των τραπεζών και εθνικοποίηση, ανασυγκρότηση, εξυγίανση και κοινωνικοποίηση όλων των στρατηγικών επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας και ο τερματισμός των ιδιωτικοποιήσεων.

– Ανάγκη ενός νέου, απλού, δικαίου και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος.

– Πλήρης επαναφορά των εργασιακών κατακτήσεων και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων

– Προοδευτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με έμφαση σε ένα νέο ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και στην ισχυρή ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους στην οικονομία.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, σημείωσε, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί με την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, «δηλαδή με μια Ελλάδα που έχει νόμισμα το ευρώ». Το ευρώ «δεν είναι απλά και μόνο ένα νόμισμα, αλλά σκληρός νεοφιλελεύθερος μονόδρομος», «στρατηγικό σημείο συνένωσης  των συμφερόντων του ελληνικού μεγαλοαστισμού με τα συμφέροντα του  πολυεθνικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου ενάντια στη μισθωτή εργασία και τα μικρομεσαία στρώματα», εξήγησε. Προσέθεσε δε πως ταυτόχρονα απαιτείται «σύγκρουση με την ΕΕ και τις επιλογές της», επισημαίνοντας ότι «ένα ριζοσπαστικό μεταβατικό προοδευτικό πρόγραμμα στη χώρα μας αργά ή γρήγορα και μάλλον γρήγορα, θα προσκρούσει κατά την εφαρμογή του στα σκληρά πλαίσια των ευρωενωσιακών κανόνων».

«Και μια τέτοια περίπτωση πρέπει να λυθεί δημοκρατικά με δημοψήφισμα, όπου η Αριστερά θα πρέπει να στηρίξει μέσα στο λαό και με όλες της τις δυνάμεις την αποχώρηση από την ΕΕ, για ένα νέο ανεξάρτητο ρόλο της χώρας και για ανεξάρτητες πολυδιάστατες συνεργασίες προς όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη» ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε πως «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός κάτω από τον βαρύ νεοαποικιακό μνημονιακό ζυγό έχουν ανάγκη ένα είδος απελευθέρωσης από την ιδιόμορφη οικονομική κατοχή και την ιδιόμορφη, υπό κοινοβουλευτικό μανδύα δικτατορία του ευρώ, του χρηματιστικού κεφαλαίου και των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και του ΔΝΤ. Γι’ αυτήν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική απελευθέρωση έχουμε ανάγκη από λαϊκή ενότητα. Από λαϊκή δημοκρατική ενότητα. Από λαϊκή ταξική Ενότητα. Από λαϊκή αριστερή προοδευτική ενότητα. Από λαϊκή επαναστατική ενότητα».

Μανώλης Γλέζος: Η Ευρώπη είναι δημιούργημα της Ελλάδας

«Δώσαμε μαζί μια μάχη και ηττηθήκαμε, αλλά δεν χάσαμε τον πόλεμο» είπε, μεταξύ άλλων, ο Μανώλης Γλέζος, εξηγώντας την παρουσία του στην πανελλαδική Σύσκεψη της ΛΑΕ. Προσέθεσε δε ότι πρέπει να διδαχτούμε απ’ αυτή την ήττα για να υπάρξουν στη συνέχεια κερδοφόρες μάχες, «για να νικήσουμε τον πόλεμο».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, τόνισε πως πρέπει να επισημανθεί ότι η αιτία είναι οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών για τα πετρέλαια.

Ακόμη τόνισε ότι η Τουρκία έχει ευθύνη για την τραγωδία των προσφύγων και σημείωσε ότι η λύση είναι η καταγραφή και η ταυτοποίηση να γίνεται στο έδαφος της γείτονος χώρας.

Η διαφωνία του, σε αυτά που ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αφορά τη θέση που ανέπτυξε για την ΕΕ και τη θέση της Ελλάδας. «Η Ευρώπη είναι δημιούργημα της Ελλάδας και δεν τους τη χαρίζουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact