ΚΟΣΜΟΣ

Liberation: Τα σκάνδαλα των γερμανικών εταιρειών μεγάλωσαν το ελληνικό χρέος

Siemens, Daimler, Rhainmetall, η αφρόκρεμα των γερμανικών βιομηχανιών, έχουν εμπλακεί σε κάμποσες υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα. Κατά τα λοιπά, το Βερολίνο συνεχίζει να προειδοποιεί για την επισφαλή κατάσταση των οικονομικών της Αθήνας.

Η γαλλική εφημερίδα Liberation αναδημοσιεύει άρθρο του γαλλικού πρακτορείου σύμφωνα με το οποίο, οι βιομηχανικοί «γίγαντες» της Γερμανίας βρίσκονται πίσω από μια σειρά σοβαρών σκανδάλων στην Ελλάδα. Και μπορεί να μην έχει οριστεί δικάσιμος για τα 19 πρώην μεγάλα στελέχη της Siemens, ωστόσο αναμένεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές δίκες της δεκαετίας στην Ελλάδας. Συνολικά, περισσότερα από 60 άτομα έχουν ελεγχθεί για διαφθορά με το αμερικανικό CorpWatch να έχει δώσει στην υπόθεση τον χαρακτηρισμό «το μεγαλύτερο εταιρικό σκάνδαλο στην μεταπολεμική Ελλάδα».

Όπως αναφέρει το άρθρο, η σύνδεση της Siemens με την Ελλάδα άρχεται από τον 19ο αιώνα με την εταιρεία να είναι ύποπτη για το «λάδωμα» διάφορων υπαλλήλων, έτσι ώστε να καταφέρει να συνάψει επικερδή συμβόλαια – ειδικά για τη μεγάλη αναβάθμιση του ελληνικού τηλεφωνικού δικτύου στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Συνολικά, η Siemens φέρεται να δαπάνησε 70 εκατομμύρια ευρώ για δωροδοκίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις ελληνικές δικαστικές πηγές. Η έρευνα της υπόθεσης βρίσκεται στον ένατο χρόνο της και η δικογραφία αριθμεί πάνω από 2.300 σελίδες. Το γαλλικό πρακτορείο, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ζήτησε την άποψη του εκπροσώπου της εταιρείας, αλλά η απάντηση που έβαλε ήταν: «Δεν κάνουμε κανένα σχόλιο γι’ αυτήν την υπόθεση».

Το άρθρο σημειώνει πως ένας εκ των υπόπτων για διαφθορά είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος. Ο 62χρονος Χριστοφοράκος, ο οποίος κατέχει τόσο την ελληνική όσο και τη γερμανική ιθαγένειας, είναι απίθανο να προσαχθεί σε δίκη. Το 2009 κατέφυγε στη Γερμανία και η γερμανική δικαιοσύνη αρνήθηκε να τον εκδώσει. Η αλήθεια είναι ότι στα χρόνια της κρίσης, οι σχέσεις της Αθήνας και του Βερολίνου δεν βοήθησαν για να προχωρήσει η υπόθεση της Siemens, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε κατηγορήσει τη γερμανική πλευρά για διγλωσσία, ενώ γερμανικό think tank έκανε λόγο για κοινή πρακτική των γερμανικών εταιρειών να εμπλέκονται σε καταστάσεις διαφθοράς στην Ελλάδα. Μόνο που αυτές οι περιπτώσεις διερευνώνται μόνο περιστασιακά.

Σύμφωνα με το «Transparency International», ο δείκτης διαφθοράς για το 2014, φέρνει την Ελλάδα ψηλά στη λίστα των πιο διεφθαρμένων χωρών της ΕΕ. Το 2011, στο απόγειο της ελληνικής οικονομικής κρίσης, μια κοινοβουλευτική έρευνα υπολόγισε τη ζημιά για το δημόσιο κορβανά στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, με το αυξημένο κόστος της σύμβασης να βαραίνει, τελικά, τους Έλληνες φορολογούμενους.

Άλλος κερδοφόρος τομέας για τις γερμανικές επιχειρήσεις ήταν η προμήθεια όπλων, με την Ελλάδα να δαπανάει για χρόνια το 2,2% του ΑΕΠ της για την άμυνα. Κάτι που επισήμανε η Sahra Wangenknecht, βουλευτής του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke στο ΑFP. Συμπλήρωσε, δε, πως, «οι γερμανικές εταιρείες έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη από τις κολοσσιαίες αγορές όπλων στην Ελλάδα».

Για την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, η ελληνική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα στις αρχές του 2015 με την υποψία της δωροδοκίας κατά την ανάθεση της σύμβασης για στρατιωτικά οχήματα, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, ο Krauss Maffei Wegmann, εκ των δημιουργών των Leopard, τέθηκε, επίσης, υπό έρευνα στο Μόναχο.

Στο μεταξύ, το 2012 επιβλήθηκε πρόστιμο 37 εκατομμυρίων ευρώ στην Rheinmetall από δικαστήριο της Βρέμη, για την υπόθεση δωροδοκίας που αφορούσε την πώληση αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, και τα δύο πρώην διευθυντικά στελέχη της Ferrostaal, καταδικάστηκαν στο Μόναχο, για την υπόθεση των υποβρυχίων, ενώ η εταιρεία έλαβε πρόστιμο 140 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν παρατηρητές που σημειώνουν ότι τα πρόστιμα δεν έχουν καμία σχέση με την αξία των συμβάσεων και στην πραγματικότητα είναι άχρηστα ως αποτρεπτικός παράγοντας.

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact