ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Λίγοι έδωσαν σημασία σε αυτά που έλεγε ο Βενιζέλος προεκλογικά»

Τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος προεκλογικά προς τον αρχηγό τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τις εξαγγελίες που είχε κάνει ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στις 22 Ιανουαρίου 2015 περί ποσοτικής χαλάρωσης, υπενθυμίζουν πηγές του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη σημερινή απόφαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αφορά στην εφαρμογή εκείνων των εξαγγελιών.

Αντιπαραβάλλουν δε τις δηλώσεις αυτές του κ. Βενιζέλου με τις σχετικές δηλώσεις που είχε κάνει τότε ο Αλέξης Τσίπρας επί των εξαγγελιών Ντράγκι, για να υποστηρίξουν ότι «τότε λίγοι έδωσαν σημασία στις προειδοποιήσεις του κ. Βενιζέλου. Πολλοί ψήφισαν με ενθουσιασμό τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα», και να συμπεράνουν, ακολούθως, ότι «σήμερα μπορούμε όλοι να κατανοήσουμε καλύτερα τη δύσκολη σχέση αλήθειας και δημοκρατίας».

Στο πλαίσιο αυτού του «παραδείγματος για τη σχέση αλήθειας-δημοκρατίας» που διατυπώνουν, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι ο διοικητής της ΕΚΤ είχε δηλώσει τότε πως οι αγορές ελληνικών τίτλων θα είναι δυνατό να αρχίσουν μόνο από τα μέσα Ιουλίου, αφού θα έχουν αποπληρωθεί τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τότε, καθώς ήδη η ΕΚΤ διαθέτει σημαντικές ποσότητες ελληνικών ομολόγων που υπερκαλύπτουν την ποσοστιαία συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και πως πρόσθετη προϋπόθεση, όπως είχε ανακοινώσει από τότε, είναι για χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά, η ένταξη τους σε πρόγραμμα.

Οι πηγές του ΠΑΣΟΚ καταλογίζουν στον κ. Τσίπρα ότι είχε τότε χαιρετίσει θερμά αυτή την απόφαση, «στο πλαίσιο της καλλιέργειας προεκλογικών ψευδαισθήσεων με μοναδικό σκοπό την κατάκτηση της εξουσίας», παραπέμποντας σε δηλώσεις του όπως, μεταξύ άλλων, πως είναι «σημαντική απόφαση την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας» και πως «με τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό»

Απέναντι σε αυτές τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στα σχετικά αποσπάσματα δηλώσεων που είχε κάνει ο κ. Βενιζέλος σε προεκλογική διακαναλική συνέντευξη Τύπου στην Ξάνθη και λίγο πριν από την κεντρική ομιλία του εκεί, στις 23 Ιανουαρίου, εκφράζοντας τότε «τη βαθιά ανησυχία του». Ασκώντας ευθεία κριτική τότε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος είχε κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «κραυγαλέα, χονδροειδή παρερμηνεία των αποφάσεων της ΕΚΤ», για «τερατώδη σύγχυση» και δημιουργία «ψευδαισθήσεων». Επιπλέον, ανέλυε τι σηματοδοτούσαν οι εξαγγελίες Ντράγκι και συμπέραινε: «Άρα, αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας είναι εξωφρενικό. Λέει “έχουμε καιρό έως τον Ιούλιο”. Ποιο καιρό μέχρι τον Ιούλιο; Πρέπει εδώ τώρα να τελειώνει αυτό μέχρι τέλη Φεβρουαρίου για να έχεις μια προοπτική να μπεις και στο πρόγραμμα αυτό».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact