ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Λιθουανία – Γαλλία 93-95

Τα πάνω-κάτω έφερε η Γαλλία στο μικρό τελικό του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, «έκλεψε» τη νίκη με 95-93 από τη Λιθουανία και μαζί το χάλκινο μετάλλιο.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης είχαν τον έλεγχο στο πρώτο μέρος, αλλά στο δεύτερο δεν άντεξαν στην αντεπίθεση των παικτών του Γιόνας Καζλάουσκας και βρέθηκαν να κυνηγούν στο σκορ.

Ωστόσο, εκεί που όλα έδειχναν χαμένα ξεκίνησαν την ύστατη προσπάθειά τους για τη νίκη. Τόμας Ερτέλ, Μπορίς Ντιό και Νικολά Μπατούμ πήραν την μπάλα όταν «έκαιγε» κι έστειλαν την ομάδα τους στο +6 (80-86). Οι Λιθουανοί μείωσαν στον πόντο με τον Γιουσκεβίτσιους (85-86), με το μικρό τελικό να πηγαίνει στη ρουλέτα των βολών. Πιο ψύχραιμοι οι «τρικολόρ» ολοκλήρωσαν το έργο τους κι έτσι θα επιστρέψουν στη χώρα τους με το χάλκινο μετάλλιο στις αποσκευές τους.

Ο 25άχρονος φόργουορντ των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς αναδείχθηκε και πάλι πρώτος σκόρερ, με 27 πόντους, ενώ είχε ακόμα τρία ριμπάουντ, ισάριθμα κλεψίματα και μία ασίστ. Από 13 πόντους συνεισέφεραν Ερτέλ και Λοβέρν, στους 15π. σταμάτησε ο Ντιό, που είχε και τέσσερα ριμπάουντ. Από τους ηττημένους, ο Γιόνας Βαλαντσίουνας είχε εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας και συνολικά 25 πόντους και εννέα πόντους, ενώ ο Άντας Γιουσκεβίτσιους είχε 15 πόντους. Η Γαλλία κυριάρχησε στα ριμπάουντ και στη μάχη της ρακέτας.

Η εξέλιξη του μικρού τελικού

Με το Ζοφρέ Λοβέρν να μπαίνει «ζεστός» με εφτά διαδοχικούς πόντους οι Γάλλοι προηγήθηκαν γρήγορα με 7-2. Ωστόσο, οι Λιθουανοί κυριάρχησαν στους… αιθέρες και με το Γιανκούνας οδηγό έτρεξαν σερί 7-0 και προσπέρασαν στο σκορ με 9-7 στο 7′. Κάπου εκεί ο Μπατούμ πήρε και πάλι το «όπλο» του και κρατώντας τον ίδιο ρυθμό από τη χθεσινή (12/09) εξωπραγματική εμφάνισή του (35π.) διέλυσε τα αμυντικά συστήματα των αντιπάλων και κράτησε μέχρι τη λήξη του δεκαλέπτου το προβάδισμα για τους «τρικολόρ» (22-19). Ο ίδιος συνέχισε να απειλεί το καλάθι των Λιθουανών και στο δεύτερο δεκάλεπτο (13π.), μαζί με το Λοβέρν (11π.), και με καλό πάσινγκ γκέιμ οι παίκτες του Βενσάν Κολέ διατήρησαν τη διαφορά μέχρι το τέλος του ημιχρόνου (43-42).

Στην τρίτη περίοδο ο Βαλαντσιούνας συνέχισε να κυριαρχεί μέσα στην αντίπαλη ρακέτα, Γιανκούνας και Πότσιους άρχισαν τις εκτελέσεις από τα 6,75μ. και οι Λιθουανοί, που εγκλώβισαν αμυντικά τους Λοβέρν και Μπατούμ, προηγήθηκαν για πρώτη φορά με +8 πόντους (62-54 στο 27′). Οι Γάλλοι προσπάθησαν να αντιδράσουν, αλλά επτά σερί πόντοι του Ρενάλντας Σεϊμπούτις (1 τρίποντο) κράτησαν τη διαφορά μέχρι τη λήξη της περιόδου (71-64). Ωστόσο, οι Γάλλοι αποδείχθηκαν πολύ σκληροί για να καταθέσουν έτσι εύκολα τα όπλα. Ο Μπατούμ με προσωπικές ενέργειες εκμεταλλεύτηκε τις βεβιασμένες επιθέσεις των Λιθουανών και με άξιο συμπαραστάτη τον Νταό χάρισε στην ομάδα του και πάλι το προβάδισμα με 77-75, ύστερα από επιμέρους σκορ 13-4. Τρία λεπτά πριν από τη λήξη ο Βαλαντσιούνας με καλάθι και φάουλ έδειξε να ελέγχει την κατάσταση (80-77), αλλά εκεί μίλησε η εμπειρία του Μπορίς Ντιό, που με προσωπικό σερί 4-0 διαμόρφωσε το 86-80 για τη Γαλλία στα 30”. Ακολούθησε η γνωστή διαδικασία των ελευθέρων βολών, με νικητές τους πρωταθλητές Ευρώπης.

Δεκάλεπτα: 19-22, 42-43, 71-64, 93-95.

Λιθουανία (Καζλάουσκας): Πότσιους 11 (2), Γιουσκεβίτσιους 14 (1), Κουζμίνσκας, Ντ. Λαβρίνοβιτς 5 (1), Ματσιούλις 11, Σεϊμπούτις 13 (1), Γιασάιτις 1, Μοτεγιούνας 3 (1), Γιανκούνας 10 (1), Βαλαντσιούνας 25.

Γαλλία (Κολέ): Ερτέλ 13 (1), Μπατούμ 27 (2), Αντ. Ντιό 8 (2), Λοβέρν 13 (1), Τζακσόν 3 (1), Φουρνιέ 4, Πιετρίς 4, Γκομπέρ 4, Μπ. Ντιό 15, Ζελαμπάλ 4.

Πηγή: onsports.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact