ΚΟΣΜΟΣ

Λίβυα αναλύτρια υπερασπίστηκε την Ελλάδα και τσάκισε την Τουρκία σε σαουδαραβικό κανάλι

Η Λίβυα αναλύτρια και ειδική στα θέματα της περιοχής μας, Άγια Μπουργέιλα, υπερασπίστηκε με πάθος και επιχειρήματα τις ελληνικές θέσεις και ισοπέδωσε τον Τούρκο συνομιλητή της σε ζωντανή συζήτηση στον σαουδαραβικό τηλεοπτικό σταθμό «Bloomberg’s Asharq News».

Αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αθήνα και εάν οι διπλωματικές συναντήσεις μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη χωρίς να ακολουθούνται από πράξεις, η κα Μπουργέιλα επεσήμανε ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη τη δεκαετία 2009-2019 πραγματοποίησαν εκατοντάδες παράνομες υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος.

«Μόνο το 2020, ο αριθμός αυτός ήταν πάνω από 400, δείχνοντας μια δραστική κλιμάκωση των προκλήσεων», σημείωσε η αναλύτρια.

Η Τουρκία, όπως είναι γνωστό, δεν αναγνωρίζει τα δέκα μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Υποστηρίζει ότι αυτός πρέπει να είναι όσος και τα χωρικά ύδατα, δηλαδή στα έξι μίλια, ωστόσο, ακόμα κι αυτό το επιχείρημα της τουρκικής πλευράς δεν δικαιολογεί τις πτήσεις-παραβιάσεις πάνω από χερσαίο ελληνικό έδαφος.

Το είχε επισημάνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα, πολύ εύστοχα το εξήγησε η κα Μπουργέιλα και στο αραβικό κοινό.

Η Λίβυα ειδικός κατήγγειλε επίσης την Τουρκία ότι «μεταφέρει επί του παρόντος επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε βάση της στη Βόρεια Κύπρο, αναβαθμισμένα Bayraktar-TB2 που έχουν εμβέλεια άνω των 100 μιλίων, δηλαδή τοποθετώντας έτσι Ελλάδα, Αίγυπτο, Γάζα και Ισραήλ εντός της εμβέλειάς της».

Ιδιαίτερα για το Κυπριακό είπε: «Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και κατέχει παράνομα εδάφη της τα τελευταία 47 χρόνια και συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

«Πρόσφατα», συνέχισε αναφερόμενη στο άκυρο μνημόνιο του Ερντογάν με τον Σαράτζ, «συνέχισε τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου προκαλώντας με την εκτός πραγματικότητας και παράνομη θαλάσσια συμφωνία που παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Λιβύης και της Αιγύπτου» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία «στέλνει μισθοφόρους στα σύνορα της Ευρώπης».


«Η Ελλάδα θα έπρεπε να κάνει παραχωρήσεις στην Τουρκία για λόγους εξομάλυνσης; ΟΧΙ!», απάντησε και τόνισε:

«Δεν είναι η Ελλάδα που παραβιάζει την τουρκική κυριαρχία αλλά το αντίστροφο.

»Η τουρκική στρατηγική δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιβραβεύσεις, όπως παραχωρήσεις σε προκλήσεις».

Καυτηρίασε μάλιστα έντονη την τουρκική διγλωσσία και αναξιοπιστία:

«Ακόμη και όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλά για διάλογο και συμφιλίωση στην Αθήνα, την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, ανακοίνωσε επίσκεψη στην παράνομα κατεχόμενη βόρεια Κύπρο στις 20 Ιουλίου για να κάνει μια ανακοίνωση σχετικά με τις έρευνες φυσικού αερίου.

»Αυτές είναι δύο αντιφατικές δηλώσεις που υποδηλώνουν ότι το ακρωτηριασμένο AKP απλώς αγοράζει χρόνο», είπε η κα Μπουργέιλα, με τον Τούρκο συνομιλητή της να μην μπορεί να ορθώσει αντίλογο από τα απανωτά ραπίσματα.

Να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση της κας Μπουργέιλα και του Τούρκου συνομιλητή της έγιναν σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ, με το κοινό να καλείται να ψηφίσει με ποια γνώμη συντάσσεται.

Όπως βλέπετε, οι θετικές γνώμες υπέρ της Ελλάδας επικράτησαν με 67%.

Η κα Μπουργέιλα σχολίασε στο Facebook το αποτέλεσμα: «Συντριπτική νίκη στο debate και πιστέψτε με, δεν πάλεψα καν…»

(Tribune.gr)

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact