ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: «Κλειδώνουν» οι ημερομηνίες – Πρώτα λιανεμπόριο, μετά σχολεία και στο τέλος εστίαση

Με προσεκτικά βήματα αναμένεται να ανοίξει η αγορά αλλά και οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας που είναι κλειστοί εδώ και μήνες.

Η σταδιακή άρση του lockdown θα γίνει με την προϋπόθεση ότι το ιικό φορτίο θα είναι μειωμένο και οι εμβολιασμοί θα προχωρούν, όπως τονίζουν συνεχώς τόσο οι ειδικοί, όσο και η κυβέρνηση.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία ωστόσο συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα κρούσματα θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι την προσεχή εβδομάδα.

Οι επιδημιολόγοι πάντως υποστηρίζουν ότι εάν το άνοιγμα του λιανεμπορίου των σχολείων και της εστίασης γίνει με προσεκτικά βήματα δεν θα επηρεάσει σημαντικά την διασπορά της πανδημίας.

Η ημερομηνία σταθμός φαίνεται να είναι η 22 Μαρτίου. Εκείνη τη μέρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, η κυβέρνηση εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι επιδημιολόγοι θέλει να ανοίξει το λιανεμπόριο.

Παράλληλα, την ίδια ημερομηνία βασικός στόχος είναι και το άνοιγμα των σχολείων. Πρώτα αναμένεται να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια στις 22 ή στις 29 Μαρτίου και στη συνέχεια τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.
Το σχέδιο για το άνοιγμα της εστίασης

Στο ενδεχόμενο που τα επιδημιολογικά δεδομένα κυλίσουν ομαλά και δεν υπάρξει κάποιο «κύμα» κρουσμάτων, η εστίαση μόνο σε ανοιχτούς χώρους αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο ενώ ο τομέας του τουρισμού θα ενεργοποιηθεί τον Μάιο.

Πιο συγκεκριμένα ο σχεδιασμός προβλέπει άνοιγμα της εστίασης στις 12 ή τις 19 Απριλίου με επικρατέστερη ημερομηνία την 12η Απριλίου σε μια προσπάθεια να προλάβει όσο περισσότερο γίνεται η εστίαση τον τζίρο του Πάσχα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, ενώ θα γίνονται συχνά τεστ σε εργαζόμενους.

Μάλιστα, τα χρήματα για τα τεστ θα καλύπτονται εν μέρει από την κυβέρνηση μέσω πιθανώς κάποιας επιδότησης προς τους εργοδότες.

Στο άνοιγμα της εστίασης αναφέρθηκε σήμερα και ο υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το Πάσχα είναι μια πιθανή περίοδος για να ανοίξει η εστίαση, όμως σε εξωτερικούς χώρους.

«Περάσαμε τη θύελλα και το ναυάγιο και αρχίζουμε να βλέπουμε την ξηρά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι αστάθμητοι παράγοντες στη σταδιακή άρση του lockdown

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός αυτός του Μαξίμου έχει πολλούς αστερίσκους και αστάθμητους παράγοντες. Οι τρεις βασικότεροι παράγοντες έχουν να κάνουν με την εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που είναι πιο μεταδοτικά, οι αντοχές του συστήματος υγείας καθώς και η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μέτρων.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact