ΚΟΣΜΟΣ

Μαιευτήριο παίζει Μπραμς για τα μωρά

Γεννήθηκε και έκλαψε ελάχιστα… Οι ήχοι της μουσικής τον ηρέμησαν. Όταν ο Ανταν Μπέλο ήρθε στον κόσμο το πρώτο πράγμα που άκουσε ήταν η μελωδία ενός δίδυμου αρπιστών να παίζουν «Το τραγούδι της Κούνιας» του Γιόχαν Μπραμς στη γωνία της αίθουσας τοκετών στο δημόσιο νοσοκομείο του Καράκας.

Λίγα λεπτά αργότερα, η μητέρα του έλαβε ένα πιστοποιητικό που επισημαίνει ότι ο Ανταν συμμετείχε στο εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα κλασικής μουσικής της Βενεζουέλας, γνωστό ως «El Sistema» («Το Σύστημα»).

Σε μια χώρα γεμάτη με όπλα και με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στον κόσμο, το Σύστημα -εδώ και δεκαετίες- έχει προσπαθήσει να αντισταθμίσει την έκθεση των φτωχών παιδιών στη βία με την απαλή και εμπνευσμένη επίδραση της κλασικής μουσικής. Στο… πρόγραμμα, που χρησιμοποιείται από το 1975, λαμβάνουν μέρος παιδιά κυρίως φτωχών οικογενειών, με τις μητέρες τους να ακούν και κατά τη διάρκεια της γέννας κομμάτια που επιφέρουν γαλήνη στην ψυχή των ίδιων και μετέπειτα των νεογέννητων. Με τον ίδιο τρόπο ήρθε στον κόσμο και ο διεθνούς φήμης μαέστρος Γκουστάβο Ντουχαμελ, της φιλαρμονικής του Λος Άντζελες.

Μέχρι στιγμής με το Σύστημα -που έχει τη βάση του στο μαιευτήριο του Καράκας- έχουν γεννηθεί 2,5 εκατομμύρια παιδιά στη χώρα. «Γιατί να περιμένουμε τόσα χρόνια όταν μπορούμε να επηρεάσουμε τα παιδιά από τη στιγμή της γέννησης;», λέει ο Λεονάρντο Μεντέζ, συντονιστής του προγράμματος. Παράλληλα, εξηγεί ότι «ένα παιδί που ακούει μουσική -και ιδίως αν ασχοληθεί με κάποιο όργανο μετά- είναι ένα παιδί που δε θα πιάσει στα χέρια του όπλο». Κανονικά χρησιμοποιούνταν μόνο για παιδιά ηλικίας τουλάχιστον 5 ετών, όμως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, εκατοντάδες μικρότερα βρέφη μπορούν να βιώσουν την… ηρεμιστική επίδραση της μουσικής, από τη γέννα ακόμα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact