ΚΟΣΜΟΣ

Μαίνονται οι συγκρούσεις στην Τρίπολη, χιλιάδες εγκαταλείπουν τις εστίες τους

Μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Χάφταρ και των κυβερνητικών δυνάμεων

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ και δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τρίπολη συγκρούονται στα περίχωρα της λιβυκής πρωτεύουσας σήμερα, ενώ χιλιάδες κάτοικοι της πόλης αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο ΛΕΣ έχει λάβει θέσεις στα προάστια περίπου 11 χιλιόμετρα νότια του κέντρου της Τρίπολης, ενώ έχουν κλείσει τον δρόμο προς την πρωτεύουσα με φορτηγάκια πάνω στα οποία έχουν προσαρμόσει πολυβόλα και εμπορευματοκιβώτια.

Κάτοικοι ανέφεραν εξάλλου ότι αεροπλάνα του ΛΕΣ πετούν πάνω από την Τρίπολη.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν για μικρό χρονικό διάστημα στις αρχές της εβδομάδας το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, όμως οι μαχητές που είναι πιστοί στον πρωθυπουργό Φάγεζ αλ Σάρατζ το ανακατέλαβαν. Ωστόσο ο ΛΕΣ έχει εδραιώσει την παρουσία του στο νότιο τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 4.500 κάτοικοι της Τρίπολης έχουν εκτοπιστεί, αναζητώντας καταφύγιο σε πιο ασφαλείς συνοικίες της πόλης, ενώ πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι εξαιτίας των συγκρούσεων.

Το Γραφείο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ανακοίνωσε ότι ανησυχεί πάρα πολύ για «τη δυσανάλογη και χωρίς διακρίσεις χρήση» πυροβόλων όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, τονίζοντας ότι κινδυνεύουν μισό εκατομμύριο παιδιά.

Πέρα από τις επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό επίπεδο, η νέα κλιμάκωση της βίας στη Λιβύη κινδυνεύει να διακόψει την εξόρυξη πετρελαίου στη χώρα, να αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, να υπονομεύσει το σχέδιο ειρήνευσης του ΟΗΕ και να ενθαρρύνει ακραίους αντάρτες να εκμεταλλευθούν το χάος.

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε πριν από δύο ημέρες τρεις ανθρώπους σε μια απομονωμένη πόλη στην έρημο που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΛΕΣ.

Στην Τρίπολη σχεδόν 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, κυρίως μαχητές αλλά και άμαχοι, μεταξύ των οποίων και δύο γιατροί, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί.

Αρκετές χιλιάδες μετανάστες, που κρατούνται αφού συνελήφθησαν κατά την προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να περάσουν στην Ευρώπη, βρίσκονται επίσης εγκλωβισμένοι μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι έχει μετακινήσει περισσότερους από 150 εξ αυτών –την ώρα που ο συνολικός τους αριθμός εκτιμάται σε τουλάχιστον 5.700– από ένα κέντρο κράτησης στην Τρίπολη σε δικές της εγκαταστάσεις σε μια πιο ασφαλή περιοχή.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact