ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν για άσυλο: Κάλεσμα για δράση απέναντι στην κατάχρηση

«Δεν θα είναι οι δημοκράτες που θα εξαλείψουν το δικαίωμα αυτό, αλλά αυταρχικοί ηγέτες»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα, ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι το δικαίωμα του ασύλου θα «χαθεί», αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο για να καταπολεμηθεί η «παράκαμψή του», ακόμη η «κατάχρησή του».

Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επέμεινε στην ανάγκη για μεταρρύθμιση του «ελέγχου των μεταναστευτικών ροών» και της «προστασίας του δικαιώματος του ασύλου».

Διότι, «αν δεν έχουμε το θάρρος να κοιτάξουμε κατάματα το αίτημα για έλεγχο που εκφράζουν οι συμπολίτες μας, αν δεν έχουμε τη νηφαλιότητα να δούμε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, το αίτημα του ασύλου προέρχεται από χώρες βαθιά ασφαλείς και ότι σήμερα το αίτημα του ασύλου αποτελεί καταφανώς αντικείμενο παράκαμψης ή κατάχρησης, δεν θα είμαστε νηφάλιοι», πρόσθεσε.

«Αν αφήσουμε το δικαίωμα του ασύλου να γίνει αντικείμενο κατάχρησης, διακίνησης, τότε αυτό θα χαθεί», προειδοποίησε ο Μακρόν.

«Δεν θα είναι οι δημοκράτες που θα εξαλείψουν το δικαίωμα αυτό, αλλά αυταρχικοί (ηγέτες) εκλεγμένοι από λαούς που θα φοβούνται», πρόσθεσε.

Για τον Μακρόν, το δικαίωμα ασύλου «είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη κεκτημένα μας», το οποίο «αποτελεί κομμάτι της ύπαρξής μας και εφευρέθηκε σε αυτή την ήπειρο».

Με σχεδόν 110.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, η Γαλλία βρισκόταν το 2018 στην 4η θέση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ακριβώς πίσω από την Τουρκία (116.000 ) και τη Γερμανία (162.000).

Αλλά ενώ στη Γερμανία ο αριθμός των αιτήσεων μειώνεται, στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 20% το 2018 για δεύτερη συνεχή χρονιά, με πολλές αιτήσεις Αλβανών και Γεωργιανών που οι δημόσιες αρχές θεωρούν σε μεγάλο βαθμό αβάσιμες.

Ο Μακρόν πρόσφατα επανεκκίνησε τη συζήτηση για τη μετανάστευση καλώντας να εξεταστεί το θέμα «κατάματα», καθώς «η Γαλλία δεν μπορεί να υποδέχεται όλον τον κόσμο, αν θέλει να υποδέχεται σωστά».

Μια κοινοβουλευτική συζήτηση για τη μετανάστευση αναμένεται να διεξαχθεί την προσεχή εβδομάδα στη Γαλλία.

Ο Μακρόν επέμεινε εκ νέου στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως για την προστασία των συνόρων και την κατανομή των μεταναστών. Ο ίδιος θεωρεί ότι (η Ευρωπη) «δεν θα πρέπει να ενδώσει στην πίεση» της Τουρκίας την ώρα που οι αφίξεις των μεταναστών αυξήθηκαν πρόσφατα στα ελληνικά νησιά. «Μένει ακόμη να γίνει δουλειά με την Τουρκία» για να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016, τόνισε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact