ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν για άσυλο: Κάλεσμα για δράση απέναντι στην κατάχρηση

«Δεν θα είναι οι δημοκράτες που θα εξαλείψουν το δικαίωμα αυτό, αλλά αυταρχικοί ηγέτες»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα, ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι το δικαίωμα του ασύλου θα «χαθεί», αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο για να καταπολεμηθεί η «παράκαμψή του», ακόμη η «κατάχρησή του».

Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επέμεινε στην ανάγκη για μεταρρύθμιση του «ελέγχου των μεταναστευτικών ροών» και της «προστασίας του δικαιώματος του ασύλου».

Διότι, «αν δεν έχουμε το θάρρος να κοιτάξουμε κατάματα το αίτημα για έλεγχο που εκφράζουν οι συμπολίτες μας, αν δεν έχουμε τη νηφαλιότητα να δούμε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, το αίτημα του ασύλου προέρχεται από χώρες βαθιά ασφαλείς και ότι σήμερα το αίτημα του ασύλου αποτελεί καταφανώς αντικείμενο παράκαμψης ή κατάχρησης, δεν θα είμαστε νηφάλιοι», πρόσθεσε.

«Αν αφήσουμε το δικαίωμα του ασύλου να γίνει αντικείμενο κατάχρησης, διακίνησης, τότε αυτό θα χαθεί», προειδοποίησε ο Μακρόν.

«Δεν θα είναι οι δημοκράτες που θα εξαλείψουν το δικαίωμα αυτό, αλλά αυταρχικοί (ηγέτες) εκλεγμένοι από λαούς που θα φοβούνται», πρόσθεσε.

Για τον Μακρόν, το δικαίωμα ασύλου «είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη κεκτημένα μας», το οποίο «αποτελεί κομμάτι της ύπαρξής μας και εφευρέθηκε σε αυτή την ήπειρο».

Με σχεδόν 110.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, η Γαλλία βρισκόταν το 2018 στην 4η θέση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ακριβώς πίσω από την Τουρκία (116.000 ) και τη Γερμανία (162.000).

Αλλά ενώ στη Γερμανία ο αριθμός των αιτήσεων μειώνεται, στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 20% το 2018 για δεύτερη συνεχή χρονιά, με πολλές αιτήσεις Αλβανών και Γεωργιανών που οι δημόσιες αρχές θεωρούν σε μεγάλο βαθμό αβάσιμες.

Ο Μακρόν πρόσφατα επανεκκίνησε τη συζήτηση για τη μετανάστευση καλώντας να εξεταστεί το θέμα «κατάματα», καθώς «η Γαλλία δεν μπορεί να υποδέχεται όλον τον κόσμο, αν θέλει να υποδέχεται σωστά».

Μια κοινοβουλευτική συζήτηση για τη μετανάστευση αναμένεται να διεξαχθεί την προσεχή εβδομάδα στη Γαλλία.

Ο Μακρόν επέμεινε εκ νέου στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως για την προστασία των συνόρων και την κατανομή των μεταναστών. Ο ίδιος θεωρεί ότι (η Ευρωπη) «δεν θα πρέπει να ενδώσει στην πίεση» της Τουρκίας την ώρα που οι αφίξεις των μεταναστών αυξήθηκαν πρόσφατα στα ελληνικά νησιά. «Μένει ακόμη να γίνει δουλειά με την Τουρκία» για να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016, τόνισε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact