«Το μνημόνιο με υπογραφή Τσίπρα είναι το επαχθέστερο που έχει υπογράψει η χώρα»
«Αν το ΠΑΣΟΚ είναι η τρίτη δύναμη, θα υποχρεώσει τους δύο πρώτους να αναλάβουν τις εθνικές τους ευθύνες, ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας», δηλώνει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Νίνα Μελισόβα, ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στην Αργολίδα και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης. και τονίζει ότι
«Η ευθύνη είναι δική μας, να δούμε πώς μπορεί να παραχθεί πλούτος στη χώρα και πώς μπορούν να ελαχιστοποιηθούν οι υφεσιακές επιπτώσεις των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί», τονίζει και διαβεβαιώνει ότι «αν η χώρα διακυβερνηθεί σοβαρά και υπεύθυνα, η κυβέρνηση αυτή μπορεί σε 6-8 μήνες να ανατρέψει το υφεσιακό κλίμα και να περάσουμε στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Ολόκληρη συνέντευξη του κ. Μανιάτη έχει ως εξής:
Ερ: Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η πολιτική κατάσταση μετά την 20η Σεπτεμβρίου;
Απ: Θα είναι ίσως από τις πιο κρίσιμες ημέρες της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας, γιατί θα ξεκινήσει η διαμόρφωση μιας κυβέρνησης που πρέπει να είναι πολυσυμμετοχική, τουλάχιστον των τριών πρώτων κομμάτων, μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Αν το ΠΑΣΟΚ είναι η τρίτη δύναμη, θα υποχρεώσει τους δύο πρώτους να αναλάβουν τις εθνικές τους ευθύνες, ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αν πάρουμε την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, πιστεύω ότι θα είμαστε ο καταλύτης που θα συμβάλει στη διαμόρφωση μιας σταθερής φιλοευρωπαικής κυβέρνησης που θα διαρκέσει τρία χρόνια.
Ερ: Πώς σχολιάζετε τον διαχωρισμό ανάμεσα στο παλιό και το νέο;
Απ: Το καλό και το κακό ενυπάρχουν και στο παλιό και στο νέο. Ξέρετε το παλιό και το νέο είναι μια απολίτικη προσέγγιση που δεν μπαίνει στη διαδικασία της αξιολόγησης ποιος είναι χρήσιμος για τη χώρα.
Ερ: Ως προς το μνημόνιο, νομίζετε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αμβλυνθούν οι κοινωνικές αδικίες και να γίνει πιο ρεαλιστικό στους αριθμητικούς στόχους;
Απ: Το μνημόνιο με υπογραφή Τσίπρα είναι το επαχθέστερο που έχει υπογράψει η χώρα. Όμως τώρα είμαστε με ένα υπογεγραμμένο κείμενο που η χώρα οφείλει να υλοποιήσει τις βασικές του παραμέτρους. Ευθύνη δική μας είναι δούμε πώς μπορεί να παραχθεί πλούτος στη χώρα, πώς μπορούν να ελαχιστοποιηθούν οι υφεσιακές επιπτώσεις των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, με χαρακτηριστικά παραδείγματα, την υπερφορολόγηση των αγροτών, το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, την υπερφορολόγηση των ΜΜΕ. Όμως θέλω να διαβεβαιώσω ότι αν η χώρα διακυβερνηθεί σοβαρά και υπεύθυνα, η κυβέρνηση αυτή μπορεί σε 6-8 μήνες να ανατρέψει αυτό το κλίμα και η χώρα από πορεία ύφεσης να περάσει στην ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε δουλέψει σ ‘αυτόν τον τομέα και έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα αποτελέσουν το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας που θα ζητήσουμε να συνυπογράψουν τα κόμματα μετά τις εκλογές, προκειμένου να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.
Ερ: Σε ποιους τομείς εστιάζετε την αναπτυξιακή προσπάθεια;
Απ: Πρώτα στον ορυκτό πλούτο και στην αξιοποίηση των γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Δεύτερον πρέπει να στηριχθεί στον τομέα της οικοδομής, με πράσινη και αειφορική μορφή, που θα έχει στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Ο πρωτογενής τομέας -γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία- θα πρέπει να αποτελέσει έναν βασικό πυλώνα του νέου παραγωγικού μοντέλου, με ποιοτικά και μεταποιημένα προϊόντα που θα προωθούνται στις αγορές με τις δυνάμεις των ίδιων των αγροτών. Ο τουρισμός επίσης μπορεί να έχει και νέες θεματικές και να σημειώσω ιδιαίτερα τις τεράστιες δυνατότητες που διανοίγονται για τις startup και τις καινοτόμες επιχειρήσεις.
Ερ: Είμαστε στο κέντρο μιας κρίσης με εθνικές και ευρωπαϊκές διαστάσεις…
Απ: Είχαμε ένα παράδειγμα για το πώς άλλαξε η συντηρητική νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή πολιτική στο ελληνικό ζήτημα, όταν στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής που ήταν οι πάντες προετοιμασμένοι να βγάλουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη, όλα ανετράπησαν όταν στην προσύσκεψη των Ευρωσοσιαλιστών ηγετών, στην οποία συμμετείχε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η Ελλάδα πέτυχε συμμάχους, όπως ο Πρόεδρος Ολάντ, ο πρωθυπουργός Ρέντσι, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Αποκτήσαμε επιτέλους συμμάχους, που είναι η ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, οι οποίοι είπαν ένα μεγάλο όχι στις πολιτικές που ασκούνται μέχρι τώρα.
Ερ: Όλοι οι αρχηγοί των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων είχαν μεταβεί στις Βρυξέλλες τότε και έδιναν αγώνα για την Ελλάδα…
Απ: Ασφαλώς, όλοι προσπάθησαν να βοηθήσουν, και θέλω να προσθέσω ότι ο κ. Τσίπρας, τελειώνοντας τη διαπραγμάτευση, θα μπορούσε να πει και ένα ευχαριστώ στους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες που βοήθησαν τη χώρα.
Ερ: Ποιο είναι το λαϊκό αίτημα, στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε;
Απ: Αλήθεια στον ελληνικό λαό, επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Νέο πολιτικό σύστημα χωρίς το μπόνους των 50 εδρών και βαθιά πίστη στις δυνάμεις του έθνους, του ελληνικού λαού, της νέας γενιάς που μπορεί να δημιουργήσει μια Ελλάδα που ξεπερνά τα σύνορά της, μια Ελλάδα του κοσμοπολιτισμού, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας της δημιουργία νέου εθνικού πλούτου. Να ξαναγίνουμε σημαντικός παίχτης των Βαλκανίων και της Μεσογείου.