ΕΛΛΑΔΑ

Μανιταρόγυρος από το Καρπενήσι: Για νηστίσιμα πιτόγυρα

Όλα ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια στην κουζίνα του σπιτιού του στο Καρπενήσι και αφορμή αποτέλεσε η ανάγκη να ικανοποιήσει τη λιγούρα της δεκαπεντάχρονης κόρης του για τον γνωστό σε όλους χοιρινό γύρο.

Καθώς τα ντουλάπια του ήταν γεμάτα με μανιτάρια, ενώ το κρέας έλειπε από το σπίτι, ο Παναγιώτης Καβερνός, καθηγητής αγγλικών στο επάγγελμα, έκανε τη δική του δοκιμή και ύστερα από αρκετές αποτυχίες, αλλά και πολλές συζητήσεις με γνωστούς σεφ της χώρας, γεννήθηκε τελικά ο μανιταρόγυρος, που έκανε το ντεμπούτο του στη φετινή έκθεση τροφίμων και ποτών Detrop της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ.

«Δόξα τω Θεώ, από μανιτάρια το σπίτι μας είναι πάντα γεμάτο, αφού τα καλλιεργούμε κιόλας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καβερνός, προσθέτοντας ήταν η εύκολη λύση για εμένα να της φτιάξω κάτι κοντά σε γύρο, αλλά με μανιτάρια.
Βέβαια, όπως ο ίδιος παραδέχεται, το επίμαχο βράδυ η κόρη του δεν κατέστη εφικτό να απολαύσει γύρο από μανιτάρια, ωστόσο μετά από πολλούς μήνες πειραματισμών και άπειρες συζητήσεις με γνωστούς σεφ, γεννήθηκε ο μανιταρόγυρος, που πραγματικά η γεύση του δεν υστερεί σε τίποτα από αυτήν του χοιρινού γύρου.

Ο μανιταρόγυρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης "Αέναος Ροή", είναι ένα προϊόν "χαμηλό σε λιπαρά, δεν περιέχει ένα είδος μανιταριού, αλλά τέσσερα, με το κάθε ένα από αυτά να έχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, φωτογραφίες: facebook.com/pg/aenaosroi

Με σύνθημα τρως γύρο χωρίς ενοχές, ο μανιταρόγυρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Αέναος Ροή”, είναι ένα προϊόν “χαμηλό σε λιπαρά, δεν περιέχει ένα είδος μανιταριού, αλλά τέσσερα, με το κάθε ένα από αυτά να έχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα είδη μανιταριών που απαρτίζουν τον μανιταρόγυρο είναι τα: πλευρώτους, αγαρικό, πορτσίνι και ένα μανιτάρι με ξεχωριστό άρωμα που θυμίζει κρέας χοιρινό, κυρίως μπέϊκον, το Sarcodon imbricatus. Αυτό το τελευταίο είδος είναι που δίνει το έντονο άρωμα κρέατος στον μανιταρόγυρο και επιτρέπει στον καταναλωτή να μη μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ μανιταριού και κρέατος.

Σερβίρεται σε πέντε παραδοσιακά σουβλατζίδικα στην Αθήνα

Σήμερα ο μανιταρόγυρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ) Αέναος Ροή, που παρασκευάζεται στο εργαστήριό της, τον “Μανιταρόκοσμο”, σερβίρεται σε πέντε παραδοσιακά σουβλατζίδικα, ήτοι ναούς του κρέατος στην Αθήνα και όπως επισήμανε ο κ. Καβερνός, οι ιδιοκτήτες τους τον χρησιμοποιούν σαν vegan ή και vegeterian προϊόν.

Μέσα στο 2019 θα λειτουργήσει ένα εστιατόριο στην Αθήνα και με τις μανιταροσυνταγές ελπίζουν να ικανοποιηθεί και ο πιο απαιτητικός μανιταρόφιλος

Λέγοντας ότι ο μανιταρόγυρος σε αυτήν την πρώτη του πειραματική δοκιμή, πέρασε το τεστ με άριστα, αφού τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από τον κόσμο της Αθήνας, ο κ. Καβερνός επισήμανε ότι σήμερα αποστέλλονται εβδομαδιαίως 100 κιλά και υπάρχει δυνατότητα αυτά να αυξηθούν άμεσα σε 1000 κιλά εβδομαδιαίως.

Αναφερόμενος στα σχέδια των έξι μελών της Κοιν.Σ.Επ Αέναος Ροή” ο κ. Καβερνός επισήμανε ότι εντός του καλοκαιριού φέτος, πρόκειται να κυκλοφορήσει το μανιταρομπέργκερ που ήδη «έχουμε τελειοποιήσει», ενώ «μέσα στο 2019 θα λειτουργήσουμε ένα εστιατόριο στην Αθήνα και με τις μανιταροσυνταγές μας ελπίζουμε να ικανοποιήσουμε και τον πιο απαιτητικό μανιταρόφιλο».

Υπογραμμίζεται ότι η Αέναος Ροή, που ιδρύθηκε το 2016, με έδρα το Βουτύρο Καρπενησίου και διαθέτει σήμερα έξι μέλη, ηλικίας 38 ώς 60 ετών, διακινεί 60 κωδικούς προϊόντων, μεταξύ των οποίων: μπρουσκέτες ζυμωμένες με άγριο μανιτάρι, πολλά ζυμαρικά με άγριο μανιτάρι, μανιτάρια σε λάδι και κρασί τα οποία είναι μεζεδάκι και παραπέμπουν σε γεύση σε χταποδάκι και σοκολατάκια ζυμωμένα με μανιτάρι.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καβερνός επισήμανε ότι από την Κοιν.Σ.Επ εξάγονται 100 κιλά αποξηραμένα μανιτάρια σε Γερμανία και Βόρεια Ιταλία, όπου διατίθενται μέσω καταστημάτων ελληνικών συμφερόντων, ενώ γίνονται συζητήσεις για περαιτέρω ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, κυρίως σε ευρωπαϊκά κράτη.

Η Αέναος Ροή διακινεί 60 κωδικούς προϊόντων, μεταξύ των οποίων: μπρουσκέτες ζυμωμένες με άγριο μανιτάρι, πολλά ζυμαρικά με άγριο μανιτάρι, μανιτάρια σε λάδι και κρασί τα οποία είναι μεζεδάκι και παραπέμπουν σε γεύση σε χταποδάκι και σοκολατάκια ζυμωμένα με μανιτάρι

Σχετικά με το οικονομικό κομμάτι της δραστηριότητας της “Αέναος Ροή”, ο ίδιος επισήμανε: “ό,τι έχουμε πετύχει, το πετύχαμε με προσωπική δουλειά και με ίδια κεφάλαια. Εγώ και η γυναίκα μου ακόμη δουλεύουμε και ό,τι βγάζουμε το ρίχνουμε στην Κοιν.Σ.Επ. Εγώ διδάσκω αγγλικά και η γυναίκα μου, Ειρήνη Πλουμίδου, γαλλικά” και κατέληξε: “πάμε με πυξίδα το πάθος και είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε μπροστά”.

Υπενθυμίζεται ότι τα είδη μανιταριών στην Ελλάδα υπερβαίνουν τα 2.600 και φυτρώνουν σε δάση, ρέματα, λιβάδια, όπως και στις αυλές των σπιτιών, ενώ από αυτά, τα 100 είναι τα μεγάλα και νόστιμα που συλλέγονται και 15 είδη είναι τα πιο συνηθισμένα που καταναλώνονται.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact