ΕΛΛΑΔΑ

Μανωλάδα: Οι αντιδράσεις έφεραν εισαγγελική παρέμβαση

Αντίγραφο της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Πάτρας, μόλις αυτή καθαρογραφεί, για την υπόθεση της Μανωλάδας ζήτησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, προκειμένου να κριθεί αν συντρέχει περίπτωση να ασκηθεί αναίρεση κατά το αθωωτικό σκέλος της.

 

Το δικαστήριο έκρινε αθώους τον επιχειρηματία που κατηγορούνταν για την υπόθεση της αιματηρής επίθεσης εναντίον των μεταναστών τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μανωλάδα, καθώς και άλλον ένα κατηγορούμενο με τις αντιδράσεις να είναι πολλές.

 

Αιτία είναι ότι σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι ποινές των δύο κατηγορουμένων έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης με αποτέλεσμα οι καταδικασθέντες να αφεθούν ελεύθεροι.

 

Παράλληλα, ένοχοι κρίθηκαν οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι και ειδικότερα για το αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο ένας και για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο δεύτερος.

 

Στους δύο που κρίθηκαν ένοχοι επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 14 χρόνων και 7 χρόνων αντίστοιχα.

 

Αντιδράσεις από τα κόμματα

 

Ένταση και αντιπαράθεση δημιουργήθηκε χθες και στη Βουλή για τη δικαστική απόφαση στην υπόθεση της Μανωλάδας.

 

Τα «ξίφη» τους διασταύρωσαν, οι Άδωνις Γεωργιάδης από τη ΝΔ και Νίκος Βούτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον τελευταίο να κάνει λόγο για «Μαύρη ημέρα με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

 

Το ΠΑΣΟΚ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «Υπάρχει η αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη στην υπόθεση της Μανωλάδας». Η ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι θα πρέπει «Να αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση της Μανωλάδας».

 

Το ΚΚΕ επεσήμανε σε σχόλιό του: «Η δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά αθωώνει τους κατηγορούμενους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, που επιτέθηκαν στους μετανάστες εργάτες γης, επειδή διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν είκοσι από αυτούς, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά, είναι από κάθε άποψη προκλητική για το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού».

 

O διεθνής Τύπος για το θέμα:

 

Ο βρετανικός Guardian έχει τίτλο σε χθεσινό του δημοσίευμα: «Ελληνικό δικαστήριο απαλλάσσει αγρότες που πυροβόλησαν 28 μετανάστες συλλέκτες φράουλας από το Μπαγκλαντές», ενώ στον υπότιλο το βρετανικό δημοσίευμα επισημαίνει: «Η “σκανδαλώδης” ετυμηγορία καταδικάστηκε από πολιτικά κόμματα και αντιρατσιστικές οργανώσεις, μετά την υπόθεση που έφερε στο φως τα δεινά των εργατών γης».

 

Η Daily Mail: «Γεωργοί που πυροβόλησαν 28 συλλέκτες φράουλας από το Μπαγκλαντές επειδή διαμαρτύρονταν για τα οφειλόμενα 6 μηνών, αθωώνονται από ελληνικό δικαστήριο».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact