ΚΟΣΜΟΣ

Μαραθώνιος συνομιλιών Ερντογάν – Πούτιν και ο «πλούσιος» μπουφές για τους δημοσιογράφους

Νέες δηλώσεις στήριξης των Κούρδων από τον Άσαντ

Οι συνομιλίες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι συνεχίζονται ήδη επί πέντε ώρες.

Την συνέντευξη τύπου που αναμένεται να δώσουν οι δύο ηγέτες στην κατοικία του Ρώσου προέδρου αναμένουν 140 δημοσιογράφοι, κυρίως από τη Ρωσία και την Τουρκία, αλλά και από άλλες χώρες. Στην αίθουσα στην οποία θα δοθεί η συνέντευξη τύπου βρίσκονται τα τηλεοπτικά συνεργεία των διαφόρων ξένων τηλεοπτικών δικτύων μεταξύ των οποίων BBC News, CNN, Al Jazeera.

Για τους δημοσιογράφους στο κέντρο τύπου, λειτουργεί μπουφές στον οποίο μπορεί να φάει κανείς σουβλάκι από σολωμό, σουβλάκι κοτόπουλο, μπέργκερ, κλαμπ σάντουιτς, πιροσκί, μπισκότα, φρούτα και παγωτό.

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες ο μπουφές παραμένει άδειος καθώς οι δημοσιογράφοι περιμένουν στην αίθουσα της συνέντευξης τύπου τους δύο ηγέτες, καθώς είναι κάτι που μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή.

LIVE: Putin and Erdogan hold joint press conference in Sochi

LIVE: Putin and Erdogan hold joint press conference in Sochi

Posted by Ruptly on Tuesday, 22 October 2019

Νέες δηλώσεις στήριξης των Κούρδων από τον Άσαντ

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εξέφρασε και πάλι τη στήριξή του στους Κούρδους μαχητές, χωρίς να τους κατονομάσει, λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε (…) την αντίσταση στην τουρκική επιθετικότητα», είπε ο Άσαντ ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ιντλίμπ, την άλλη γραμμή του μετώπου που απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα συροτουρκικά σύνορα.

Η στήριξη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι Κούρδοι μαχητές, «συνιστά συνταγματικό και εθνικό καθήκον», πρόσθεσε.

Η κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία, την οποία διαπραγματεύτηκαν η Τουρκία και οι ΗΠΑ, λήγει απόψε στις 22.00 (ώρα Ελλάδας). Η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στην περιοχή αυτή και να επαναπατρίσει ένα μέρος από τους 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί σήμερα στο έδαφός της.

Η Δαμασκός επέκρινε στο παρελθόν τη συμμαχία των Κούρδων με τις ΗΠΑ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να τους χαρακτηρίσει «προδότες». Όμως η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην Τουρκία, είχε ως αποτέλεσμα την επαναπροσέγγιση του συριακού καθεστώτος με τους Κούρδους.

Με βάση μια συμφωνία με τις τοπικές κουρδικές αρχές, ο συριακός στρατός αναπτύχθηκε την περασμένη εβδομάδα σε πολλούς τομείς των συνόρων, όπως στις πόλεις Μάνμπιτζ και Κομπάνι.

Σύμφωνα με τον Άσαντ, βασική προτεραιότητα πλέον είναι «η αντίσταση απέναντι σε αυτήν την επίθεση» και όχι το να επιρρίπτουν ευθύνες οι μεν στους δε.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι οι Κούρδοι μαχητές αποχώρησαν από τη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» που θέλει να δημιουργήσει ο Ερντογάν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact