ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Market Pass 2: Ποιοι και πότε θα λάβουν έως 300 ευρώ

Στις αρχές του φθινοπώρου σε μια ή σε δυο δόσεις θα λάβουν 2,8 εκατ. νοικοκυριά το Market Pass των 66-300 ευρώ. Με την ακρίβεια να επιμένει σε βασικά είδη διατροφής παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, το μέτρο παρατείνεται για ακόμα τρεις μήνες χωρίς να αλλάζουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οσοι έλαβαν την ενίσχυση δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν εκ νέου αίτηση καθώς η αξιολόγηση των δικαιούχων του Market Pass θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν προκειμένου να λάβουν την παροχή. Η πλατφόρμα του Market Pass θα ανοίξει ξανά τέλη Αυγούστου για την υποβολή αιτήσεων από όσους δεν έχουν λάβει την οικονομική ενίσχυση ή η αίτηση που είχαν υποβάλει απορρίφθηκε.

1. Αλλάζουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το Market Pass;

Παραμένουν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια, ήτοι έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος και 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Ιδια διατηρούνται και τα περιουσιακά κριτήρια έως 250.000 ευρώ ο άγαμος και 400.000 ευρώ ο έγγαμος.

2. Υπάρχουν αλλαγές στο ποσό της ενίσχυσης;

Οχι. Το ύψος της ενίσχυσης είναι 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Τα ποσά της ενίσχυσης είναι ίδια με αυτά που καταβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο. Συγκεκριμένα, εάν ο δικαιούχος επιλέξει την πληρωμή του Market Pass μέσω χρεωστικής κάρτας τα ποσά κυμαίνονται από 22 έως 100 ευρώ τον μήνα, δηλαδή από 66 έως 300 ευρώ για τους τρεις μήνες της παράτασης. Η ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αγορές αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα (supermarkets, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, μίνι μάρκετ κ.λπ.) και λαϊκές αγορές.

Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση του επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό, τότε θα λάβει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς. Δηλαδή η ενίσχυση ανέρχεται από 17,60 ως 80 ευρώ ή από 52,80 ως 240 ευρώ για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.

3. Οι δικαιούχοι της επιδότησης θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση;

Οσοι έλαβαν το Market Pass στο παρελθόν δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος. Τα νοικοκυριά που δήλωσαν ή θα δηλώσουν στην Εφορία μεγαλύτερα εισοδήματα και θα υπερβούν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν οριστεί θα χάσουν την ενίσχυση.

Οσοι δεν είχαν κάνει αίτηση κατά το παρελθόν, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε γιατί το αμέλησαν, θα πρέπει να υποβάλουν τώρα στην πλατφόρμα η οποία εκτιμάται πως θα ανοίξει στα τέλη Αυγούστου.

4. Πότε και πώς θα καταβληθεί το Market Pass;

Η παράταση του Market Pass αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και η καταβολή του επιδόματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε μία ή δύο δόσεις στις αρχές του φθινοπώρου.

5. Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των νέων αιτήσεων;

Η πλατφόρμα θα ανοίξει στα τέλη Αυγούστου.

6. Ποιοι δικαιούνται το Market Pass;

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας.

7. Ποιο μέλος του νοικοκυριού μπορεί να αιτηθεί για το Market Pass;

α. Για έγγαμους ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αρμόδιος να αιτηθεί είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.

β. Σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης συζύγων / μερών συμφώνου συμβίωσης, ο ένας εκ των δύο, οπότε αποκλείεται αυτοδικαίως ο άλλος.

8. Ποιοι δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση;

Φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώθηκαν ως εξαρτώμενα μέλη στη φορολογική δήλωση έτους 2022 από άλλο πρόσωπο.

Φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώθηκαν ως φιλοξενούμενα στη φετινή φορολογική δήλωση από άλλο πρόσωπο.

Φυσικά πρόσωπα τα οποία εμπίπτουν στον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2022.

Φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

Φυσικά πρόσωπα που δεν θα έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση έτους 2022 εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

9. Ποια πρόσωπα συνυπολογίζονται στην οικονομική ενίσχυση ενός νοικοκυριού από το Market Pass;

Ως μέλη του νοικοκυριού λογίζονται οι σύζυγοι / τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα τους, τα λοιπά εξαρτώμενα από αυτούς μέλη και οι φιλοξενούμενοί τους σύμφωνα με τη φετινή φορολογική δήλωση.

10. Μέχρι πότε θα παραμείνει ενεργοποιημένη η ψηφιακή χρεωστική κάρτα;

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Πηγή: in.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact