ΚΑΙΡΟΣ

Μαρουσάκης: Το «Aegean Lake Effect» φέρνει χιόνια στην Αττική

Νέα κακοκαιρία που θα φέρει χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα πλησιάζει τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη, το βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Ιταλίας θα κρατήσει μέχρι και την Κυριακή το πρωί, δίνοντας χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, εξαιτίας του φαινομένου Aegean Lake Effect.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Αυτό το κύμα κακοκαιρίας που ξεκινά από σήμερα από τα δυτικά, θα απασχολήσει την κεντρική, νότια και δυτική Ελλάδα. Ειδικότερα, αύριο, Παρασκευή, ιδιαίτερα για την περιοχή της Πελοποννήσου και της ανατολικής Στερεάς, σε υψόμετρο 500-600 μέτρων, θα δούμε πυκνές χιονοπτώσεις.

Και το Σάββατο, τα φαινόμενα θα είναι έντονα σε περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο, δηλαδή η ανατολική και νότια Θεσσαλία, η Εύβοια, η Αττική και η Βοιωτία, η ανατολική Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες και η Κρήτη. Σε αυτές, θα δούμε χιονόνερο ή χιόνι, ανάλογα με το υψόμετρο.

Νιφάδες και στο κέντρο της Αθήνας

Σε ό,τι αφορά την Αττική, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε πως «θα χιονίσει μέχρι τα βόρεια προάστια. Δεν αποκλείεται το απόγευμα του Σαββάτου-βράδυ Σαββάτου και προς Κυριακή να δούμε λίγο χιόνι να πέφτει και στο κέντρο της πόλης, χωρίς όμως να είναι οι συνθήκες ικανές για χιονόστρωση».

Τι είναι το Aegean Lake Effect

«Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην επίδραση του Αιγαίου, ονομάζεται Aegean Lake Effect, δημιουργεί αυτές τις γραμμές, τις μάζες υετού, δηλαδή λειτουργεί το Αιγαίο σαν μια λίμνη, περνά το ψυχρό μέτωπο, μαζεύει υδρατμούς και δίνει αυτά τα φαινόμενα στις περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο», εξηγεί ακόμα ο μετεωρολόγος.

Ο κ. Μαρουσάκης παρουσιάζει και κάποιους παράγοντες που όπως τους χαρακτηρίζει είναι «δυσκολοπροβλέψιμοι»:

1. Η πορεία του βαρομετρικού χαμηλού και αν τελικά θα είναι ένα ή περισσότερα.

2. Οι αρκετά θερμές θαλάσσιες εκτάσεις από τις οποίες θα περάσει αυτό τα βαρομετρικό χαμηλό (θερμοκρασίες θαλασσίων εκτάσεων 17° – 18° και πάνω).

3. Λαμβάνοντας υπόψη μας τα 1,2 παραπάνω, δυσκολευόμαστε να προβλέψουμε την αντίδραση του Αιγαίου και το πώς αυτό θα αλληλεπιδράσει με την πολύ ψυχρή αέρια μάζα την οποία τα μετεωρολογικά μοντέλα τη θεωρούν με ένα εύρος θερμοκρασιών από -4° εως -8°. Αυτή η απόκλιση από μόνη της μόλις δύο περίπου 24ωρα από την εκδήλωση του φαινομένου δείχνει και το δυσκολοπροβλέψιμο της όλης κατάστασης.

Έτσι λαμβάνοντας υπόψη μας τα παραπάνω, καλό είναι να υπάρχει μια ετοιμότητα σε γεωγραφικά διαμερίσματα που βρίσκονται ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου και νότια της Χαλκιδικής.

Υπενθυμίζουμε ότι με νόμο του κράτους είναι υποχρεωτική η παρουσία αντιολισθητικών μέσων στα οχήματά μας καθώς και να γνωρίζουμε να τα χρησιμοποιούμε όπου κριθεί αναγκαίο.

Επισυνάπτεται χάρτης χιονόπτωσης σύμφωνα με τη νεότερη θεώρηση του μετεωρολογικού μας μοντέλου.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact