ΚΟΣΜΟΣ

«Μαύρη» μέρα για την Ορθοδοξία

Μία «μαύρη» ημέρα για την Ορθοδοξία και τον οικουμενικό πολιτισμό ξημέρωσε σήμερα, καθώς η εκκλησία της Αγίας Σοφίας μετατράπηκε και επισήμως σε τζαμί, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αγνοεί επιδεικτικά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την απόφαση του.

H βεβήλωση του συμβόλου της Ορθοδοξίας κι ενός παγκόσμιου πολιτιστικού μνημείου ολοκληρώθηκε, παρά τις αντιδράσεις από όλο τον κόσμο, έστω και χλιαρές από ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, ενώ η 24η Ιουλίου 2020 θα μείνει στην Ιστορία ως η μέρα που οι αγιογραφίες της καλύφθηκαν με κουρτίνες και το δάπεδό της με πράσινα / πετρόλ χαλιά.

Μετά από 86 χρόνια που λειτούργησε ως μουσείο, ο ιστορικός ναός άνοιξε σήμερα τις πύλες του για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή, στην οποία παρέστη και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αφού γονάτισε στα ειδικά χαλιά που είχαν τοποθετηθεί, προσευχήθηκε και ο ίδιος, ενώ όπως φάνηκε λίγο αργότερα κατά τη ζωντανή μετάδοση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής, ο Τούρκος πρόεδρος με το μικρόφωνο ανά χείρας έψαλε ένα απόσπασμα από το Κοράνι.

Ήδη από νωρίς το πρωί, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από την Αγιά Σοφιά, για να πάρει μέρος στη «φιέστα» του Ερντογάν. Μόλις περνούσαν τα σημεία ελέγχου, οι πιστοί κάθονταν πάνω σε χαλάκια προσευχής σε ασφαλισμένες περιοχές έξω από το κτίριο στην πλατεία Σουλτανχαμέτ.Οι χώροι για τους πιστούς άνοιξαν σήμερα στις 10:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Νέα… ανιστόρητη πρόκληση Ερντογάν! «Ήταν και ξανάγινε τζαμί»

Αφού προσευχήθηκε στην Αγιά Σοφιά, που λειτούργησε σήμερα ως τζαμί για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέα πρόκληση.

Κάνοντας μια σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν, με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί στο πλευρό του, μίλησε για «ευόδωση των προσπαθειών που κάναμε και έτσι η Αγιά Σοφιά έγινε και πάλι τζαμί».

Δήλωσε ότι ευελπιστεί πως η Αγιά Σοφιά θα μπορεί να εξυπηρετεί όλους τους πιστούς ως τζαμί, ωστόσο, όπως ανέφερε, «ως πολιτισμική κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας, είναι ένας τόπος στον οποίο μπορούν να έρχονται άνθρωποι όλων των θρησκειών και να τον επισκέπτονται».

«Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί τερμάτισε την αναμονή του έθνους μας. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, 350.000 άτομα βρέθηκαν σήμερα στην Αγιά Σοφιά», είπε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.

Η κακοποίηση της θρησκείας είναι πλέον γεγονός και η επόμενη ημέρα για την Αγία Σοφία αλλά και για τις σχέσεις της Τουρκίας με τον δυτικό κόσμο θα μπορούσαν να είναι εντελώς διαφορετικές.

Ο συμβολισμός της 24ης Ιουλίου

Η 24η Ιουλίου, δεν επιλέχθηκε τυχαία για την τέλεση της πρώτης, μετά από 86 χρόνια, μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία. Πρόκειται για συμβολική ημερομηνία καθώς εκείνη την ημέρα είχε υπογραφεί η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν θεωρεί ως ζημιά και ήττα του Κεμάλ.

Τέλη του 2016, για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας – σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 η οποία θέτει τα όρια της χώρας του.

«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Ελληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» διερωτήθηκε.

Ο ίδιος συνέχισε: «Οσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς», είχε πει ο Ερντογάν.

Σφοδρές αντιδράσεις

Μητσοτάκης: Ταραχοποιός η Τουρκία – Απόδειξη αδυναμίας η προσβολή της Αγίας Σοφίας

Στο μήνυμά του για την 46η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τουρκικές προκλήσεις, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «ταραχοποιό, που απειλεί την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου. Αλλά και προσβάλλοντας τον πολιτισμό του 21ου αιώνα, με πράξεις όπως η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος».

«Τα όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας» υπογράμμισε σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την πραγματοποίηση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Εθνικιστική πρόκληση με βαθειά στοιχεία αυταρχισμού, χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη μετατροπή της Αγιας Σοφιάς σε τζαμί και την τελετή που διοργανώθηκε σήμερα ανήμερα της επετείου της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι η Αγια Σοφιά ανήκει σε όλους και όλες και έπρεπε να παραμείνει σύμβολο των θρησκευτικών ελευθεριών, «ακτινοβόλο τοπόσημο της συνύπαρξης και του διαλόγου απέναντι σε λογικές θρησκευτικού ανταγωνισμού ή σύγκρουσης πολιτισμών».

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει τη γείτονα στον κατήφορο προς τον 19ο αιώνα. Η χώρα μας πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε μια διεθνή εκστρατεία για την προάσπιση του οικουμενικού πολιτιστικού χαρακτήρα της Αγια-Σοφιάς, να συμπαρασταθεί και να αξιοποιήσει τις φωνές στην Τουρκία που υπερασπίζονται την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών και να κινηθεί αποφασιστικά για την καταδίκη του εθνικιστικού παροξυσμού και του ιστορικού αναθεωρητισμού της τουρκικής κυβέρνησης», αναφέρει ο κ. Χαρίτσης.

Μαύρη ημέρα για τον παγκόσμιο πολιτισμό χαρακτήρισε τη σημερινή ο Παύλος Χρηστίδης, εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας ότι η Αγία Σοφία το παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού της ανθρωπότητας μετατρέπεται σε τζαμί αναίσχυντα και απροκάλυπτα από τον κ. Ερντογάν και τους συν αυτό.

Ο κ. Χρηστίδης, τόνισε μιλώντας στο Mega ότι η πράξη αυτή πρέπει να προβληματίσει όλους αυτούς που εξακολουθούν να κάνουν business με τον κ. Ερντoγάν και κάλεσε την ΕΕ να αποφασίσει αν θα πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους, αποφασιστικά, να προχωρήσει σε μέτρα και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact