ΚΥΠΡΟΣ

«Μαύρος Ιούλης» για την Κύπρο – «Τραγωδία χωρίς προηγούμενο» με 4 νεκρούς και 55.000 στρέμματα στάχτη

Άλλος ένας μαύρος Ιούλης στις σελίδες της ιστορίας της Κύπρου.

Θυμός, λύπη και πόνος. Μ΄αυτές τις λέξεις μπορεί να περιγράψει κάποιος τα συναισθήματά των κατοίκων των κοινοτήτων που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται από τις φλόγες της φονικής πυρκαγιάς.

Καμένη γη και καταστροφή άνευ προηγουμένου. «Η μεγαλύτερη τραγωδία μετά την εισβολή του 1974», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 4 νεκροί, ξεσπιτωμένοι, μεροκαματιάρηδες που μετρούν τις πληγές τους.

Η μάχη με τις φλόγες άνιση. Μέσα σε λίγες ώρες καταστράφηκαν περίπου 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την πυρκαγιά που άναψε το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Ιουλίου στην περιοχή του Αρακαπά στην ορεινή Λεμεσό.

Εναέριες και επίγειες δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες την ώρα που εκατοντάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σωθούν.

Οι επίγειες δυνάμεις καταφεραν να ελέγξουν κάποια μέτωπα και να αντιμετωπίσουν αναζωπυρώσεις ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισε η ρίψη νερού και επιβραδυντικού υλικού από τα εναέρια μέσα. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης.

Από τα δύο Canadair που εστάλησαν έφτασε το ένα το πρωί και θα μπορέσει να επιχειρήσει το μεσημέρι. Το δεύτερο παρουσίασε τεχνική βλάβη και επέστρεψε στην βάση του.

Η κατάσταση ωστόσο παραμένει δύσκολη σύμφωνα με τον Κύπριο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Προφυλακίστηκε 67χρονος

Για την πυρκαγιά συνελήφθη ένας 67χρονος, και προφυλακίστηκε έπειτα από διάταγμα του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη, αλλά υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι εγκατέλειψε το χωράφι του όπου έκαιγε χόρτα, λίγο πριν ξεσπάσει η φωτιά.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact