ΚΟΣΜΟΣ

Με κανόνες εμπλοκής το “Charles de Gaulle” στην Αν. Μεσόγειο

Είναι γνωστό ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” απέπλευσε από την Τουλόν, στις 21 Φεβρουαρίου, με την ομάδα μάχης του με στόχο την αποστολή Clemenceau 21, η οποία έχει τρεις στόχους.

Α. Την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Levant, ως μέρος της Επιχείρησης Chammal.

Β. Την ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων και συνεργασίας, ιδίως με την Ινδία και την παρουσία στις λεγόμενες περιοχές ενδιαφέροντος όπως η Μεσόγειος, ο Περσικός Κόλπος και ο Ινδικός Ωκεανός.

Γ. Όσον αφορά τη Μεσόγειο, το γαλλικό επιτελείο του πολεμικού ναυτικού “υπενθυμίζει ότι αποτελεί «στρατηγική» περιοχή, αφού από αυτήν διέρχεται το 25% των παγκόσμιων θαλάσσιων ροών.

“H προβολή ισχύος στην γαλλική ομάδα μάχης, μας καθιστά δυνατή την άμεση ανάπτυξη ναυτικής και αεροπορικής δύναμης για επιτήρηση, αυτόνομη αξιολόγηση της κατάστασης και παρέμβαση, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες και τις οδηγίες του Αρχηγού των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων”, αναφέρει γαλλικό ΜΜΕ.

Ωστόσο, αυτή η «αυτόνομη» ικανότητα παρέμβασης της γαλλικής αρμάδας αφορά και την συμμετοχή και ξένων πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των φρεγατών Leopold Ier [Βέλγιο], ΚΑΝΑΡΗΣ [Ελλάδα] και Margoriti [Ιταλία] καθώς και το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Porter.

“Είναι σαφές ότι, εάν ο Πρόεδρος της Γαλλίας αποφασίσει να παρέμβει, αυτά τα πολεμικά πλοία δεν θα συμμετάσχουν, παρά μόνο σε περίπτωση συμφωνίας με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους”, τονίζουν γαλλικές πηγές που δείχνουν την αποφασιστικότητα του Παρισιού να παρέμβει σε τυχόν τουρκικές προκλήσεις λόγω της τουρκικής ασκήσεων Γαλάζια Πατρίδα.

Η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκωλ αναμένεται προς το παρόν στα ανοικτά των ιταλικών ακτών για να συμμετάσχει στην νατοϊκή ανθυποβρυχιακή άσκηση Dynamic Manta.Αυτή η συμμετοχή αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με την συμμαχική διοίκηση [MARCOM], η άσκηση Dynamic Manta περιλαμβάνει υποβρύχια από τις ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδος, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ, ενώ θα συμμετάσχουν και γαλλικά ΑΦΝΣ Atlantic 2, αλλά και μονάδες επιφανείας των προαναφερομένων χωρών.

Αυτό που γίνεται πλέον κατανοητό είναι ότι οι Γάλλοι έρχονται με “άγριες” διαθέσεις απέναντι στους Τούρκους σε Νότιο Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, έχοντας την πρόθεση να μην αποδεχθούν καμία τουρκική πρόκληση, όπως αυτή του καλοκαιριού του 2020 στα ανοικτά της Λιβύης.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία πριν λίγους μήνες δεν δίστασε να καταφύγει σε μία άκρως επιθετική ενέργεια. Τουρκικά πολεμικά πλοία φώτισαν τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα Courbet στην Α.Μεσόγειο.

Η Courbet βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ για να ελέγξει αν ένα τουρκικό πλοίο, το Cirkin, μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη καθώς απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του, δεν προσδιόρισε την ταυτότητά του και δεν ανέφερε τον τελικό του προορισμό.

Τώρα οι Γάλλοι έχουν ήδη εντολή του Μακρόν να μην ανεχθούν καμία τουρκική πρόκληση οποιασδήποτε μορφής την οποία πιθανόν να έχουν πληροφορίες ότι θα επιχειρήσουν οι τουρκικές δυνάμεις στα πλαίσια της πολιτικής Ερντογάν για νεο-οθωμανική κυριαρχία στην περιοχή της Α.Μεσογείου.

pentapostagma.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact