ΚΟΣΜΟΣ

«Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης»: Τι θα γίνει αν το Ισραήλ ρίξει πυρηνικό πύραυλο στην Τεχεράνη

Bαρύς είναι ο «φόρος αίματος» των αμάχων που έχουν σκοτωθεί τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη. Ενώ οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο πως αναμένεται η χερσαία επίθεση του Ισραήλ κατά στόχων της Χαμάς στη Γάζα, ο Θεόδωρος Λιόλιος, αναπληρωτής κοσμήτορας και καθηγητής πυρηνικής φυσικής και στρατιωτικών επιστημών, αναδεικνύει το ζήτημα της χρήσης πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή, καθώς και το σενάριο το Ισράηλ να «χτυπήσει» την Τεχεράνη.

«Η εμβέλεια των πυρηνικών πυραύλων του Ισραήλ είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να φτάσει στην Τεχεράνη. Οι προσομοιώσεις μας, δείχνουν ότι εάν πυρηνικός πύραυλος χτυπήσει τώρα, θα έχουμε μία ακτίνα γύρω στο 1 χλμ της πύρινης σφαίρας» ανέφερε αρχικά ο κ. Λιόλιος.

«Αν σκεφτούμε πως υπάρχουν 12.000 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στην Τεχεράνη, τότε τα θύματα θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες από ένα ανάλογο χτύπημα» σημείωσε στη συνέχεια.

Πόσο πιθανό είναι ένα ανάλογο σενάριο

Ο κ. Λιόλιος, ερωτώμενος για το πόσο πιθανό είναι το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, δηλαδή το Ισραήλ να πλήξει με πυρηνικούς πυραύλους το κράτος, που θεωρεί υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση της Χαμάς, σημείωσε πως «αποτελεί δόγμα του Ισραήλ».

«Υπάρχει στη βιβλιογραφία, όπως και σε κάθε χώρα που έχει πυρηνικά όπλα η οποία αναφέρει πως σε περίπτωση που κινδυνεύσει, δεν θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει. Το 1973, ξέρουμε πολύ καλά, ότι έδειξαν στους Άραβες ότι τους σημαδεύουν με τα πυρηνικά όπλα. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν μία επίθεση των Αράβων εναντίον των Ισραηλινών, εάν εισβάλλουν, με αποτέλεσμα την επίθεση του Ισραήλ με πυρηνικά όπλα. Δεν μπορεί να επιβιώσει αλλιώς» πρόσθεσε σχετικά ο καθηγητής.

Τι προβλέπει το σύνταγμα

Διευκρίνισε, επίσης, πως καμία από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, πλην του Ισραήλ, δεν διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, ενώ επανέλαβε πως στο δόγμα της χώρας αναφέρεται πως, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από τις εν λόγω (σ.σ. χώρες), θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά του όπλα.

Δεδομένης της ολοένα και αυξανόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή, τη στιγμή που το Ιράν διαμηνύει μέσω του ΥΠΕΞ να μην γίνει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, αλλά και των προειδοποιήσεων πως είναι «αναπόφευκτη η εξάπλωση του πολέμου», έχει ήδη σημάνει ο συναγερμός για ενδεχόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν-Χεζμπολάχ-Χαμάς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη χρήση πυρηνικών.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact