ΚΟΣΜΟΣ

Με κομμένη την ανάσα: Πολεμικό συμβούλιο στο Ισραήλ

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα, τις δραματικές εξελίξεις μετά την απόφαση του Ιράν να προχωρήσει τελικά στην επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ισραήλ και στον τρόπο που θα επιλέξει να απαντήσει.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαμηνύουν από την πρώτη στιγμή ότι θα υπάρξει απάντηση. Αυτό δημιουργεί ανησυχία ότι έχουμε περάσει ήδη στην επόμενη σελίδα, σε ότι αφορά τη διάχυση του πολέμου.

Στις 15:30 ξεκινάει η συνεδρίαση του πολεμικού συμβούλιου του Ισραήλ, το οποίο χαιρέτισε την Κυριακή την επιτυχημένη αντιαεροπορική του άμυνα μπροστά στην άνευ προηγουμένου επίθεση από το Ιράν, λέγοντας ότι η ίδια και οι σύμμαχοί της απέτρεψαν το 99% των περισσότερων από 300 drones και πυραύλων που εκτοξεύτηκαν προς την επικράτειά της. Ωστόσο, οι περιφερειακές εντάσεις παραμένουν υψηλές, εν μέσω φόβων για περαιτέρω κλιμάκωση σε περίπτωση πιθανής ισραηλινής αντεπίθεσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Ομάδας των Επτά προηγμένων δημοκρατιών την Κυριακή «για να συντονίσει μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν». Η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται ότι δεν θέλει να εισέλθει σε μια ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση. Ανώτατος αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ ότι δεν σχεδιάζουν να χτυπήσουν το ίδιο το Ιράν.

Μέχρι το πρωί της Κυριακής, το Ιράν είπε ότι η επίθεση είχε τελειώσει και το Ισραήλ άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο του. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δηλώνει μάλιστα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν σκοπεύει να συνεχίσει τις “αμυντικές επιχειρήσεις“, αλλά θα προστατευθεί “από κάθε νέα επίθεση“.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε σήμερα ότι η αντίδραση της χώρας του θα είναι “πιο ισχυρή” σε περίπτωση που υπάρξει “απρόσεκτη συμπεριφορά” από το Ισραήλ, μετά την πρωτόγνωρη ιρανική επίθεση που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύχτα. ΟΡαΐσι, ισχυρίστηκε ότι το Ιράν έδωσε ένα μάθημα στο Ισραήλ και προειδοποίησε ότι «οποιεσδήποτε νέες περιπέτειες ενάντια στα συμφέροντα του ιρανικού έθνους θα αντιμετωπιζόταν με μια πιο βαριά και λυπηρή απάντηση από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

(Photo by Israeli Army / AFP)

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact