ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ολίγη από φοροελαφρύνσεις το προσχέδιο του Προϋπολογισμού: Τι έδειξε η πρώτη συζήτηση με την Τρόικα

Σε γραπτή αναφορά των φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα περιοριστεί το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, χωρίς να υπάρχει η αναγκαία εξειδίκευση/ κοστολόγηση, αφού μετά από τη μαραθώνια πρώτη σύσκεψη με την Τρόικα έγινε σαφές ότι ναι μεν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015 μπορούν να καλυφθούν χωρίς πρόσθετα μέτρα, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Όπως σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, όσα εξήγγειλε ο Α. Σαμαράς στη ΔΕΘ θα αποτυπώνονται στο Προσχέδιο, αλλά όσα διέρρευσαν από άλλες πηγές και ανέβασαν υπέρμετρα τον πήχη των προσδοκιών για ελαφρύνσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι όσα γράφηκαν περί άμεσης μείωσης των φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα, έχουν δίπλα τους ένα τεράστιο… ερωτηματικό.

Αν και το κλίμα που δίνει η ελληνική πλευρά, όσον αφορά τις πρώτες συζητήσεις για τα δημοσιονομικά, είναι καλό, είναι προφανές ότι ο… σκόπελος του «κενού» για το 2015 δεν έχει ξεπεραστεί. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι όταν ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε ότι μπορούν να καλυφθούν οι στόχοι χωρίς μέτρα και ερωτήθηκε εάν αναφέρεται στο στόχο του Μνημονίου (3% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα) ή στο στόχο του Μεσοπρόθεσμου (2,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα), η απάντηση ήταν… σιγή.

Αυτό που πρέπει να κρατήσει κάποιος από την πρώτη μαραθώνια σύσκεψη με την Τρόικα, είναι ότι τέθηκε και επισήμως από την ελληνική πλευρά η στρατηγική εξόδου από το Μνημόνιο, χωρίς όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών να έχουν ακόμα ξεκάθαρη τη δική τους θέση όχι μόνο για την περίοδο μετά από τη λήξη του Προγράμματος αλλά και για τους επόμενους τρεις μήνες, όπου θα κριθεί το ζήτημα του χρέους. Από τις συζητήσεις έγινε σαφές, πάντως, ότι οι δανειστές συνδέουν το θέμα του Χρέους, με το πλαίσιο που θα αποφασιστεί για τη μεταμνημονιακή περίοδο ήτοι για τον τρόπο επαρκούς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Οι Τούρκοι βγάζουν 82 πλοία σε Αιγαίο και Μεσόγειο – Η Ελλάδα περιμένει διάλογο;

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε άσκηση με την…

Έρχεται «κόφτης» στα SMS εξόδου και μετακίνηση εμβολιασμένων από νομό σε νομό;

Αυτά τουλάχιστον προαναγγέλλουν οι «ειδικοί»! «Φωτιές» άναψε η…

Πρωτοφανείς εικόνες: Γέμισε στρατιώτες το Καπιτώλιο

Απίστευτες οι εικόνες που κάνουν το γύρο του…

«Χαστούκι»-προειδοποίηση από τα ΗΑΕ στον Ερντογάν!

Ηχηρό μήνυμα έστειλαν τα ΗΑΕ στη Τουρκία. Την…

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Ν. Χαρδαλιάς την Παρασκευή

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως όλα θα σταθμίζονται μέχρι…

Το διασκεδάζουν οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα

Ιδιαίτερος λόγος έχει γίνει για τις συνθήκες και…

Οι επιστήμονες προβλέπουν τι θα γίνει με τον κορονοϊό σε 10 χρόνια

Σαν ένας ιός κοινού κρυολογήματος – που μάλιστα…
contact