ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώσεις μισθών στο Δημόσιο εάν ξεφύγει η κατάσταση με τον κορωνοϊό

Ανησυχία προκάλεσε η σιβυλλική απάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών στο Δημόσιο τομέα.

Και αυτό γιατί στην απάντηση του υπουργού Οικονομικών το θέμα συνδέθηκε εμμέσως πλην σαφώς με τη διάρκεια της πανδημίας και το βάθος των οικονομικών επιπτώσεων της.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον Θέμα FM ερωτηθείς εάν θα υπάρξει μείωση μισθών στο Δημόσιο, η απάντηση του κ. Σταϊκούρα ήταν «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε».

Η επισήμανση αυτή του υπουργού πυροδότησε σενάρια για μελλοντικές μειώσεις μισθών δεδομένου ότι οι διεθνείς οργανισμοί κρούουν κώδωνα κινδύνου ο ένας μετά τον άλλο για παγκόσμια ύφεση λόγω πανδημίας που πιθανώς να ξεπεράσει και αυτή του 2008.

Επίσης κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει ασφαλή πρόβλεψη για το πότε η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο, καταρτίζοντας διάφορα σενάρια.

Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα, αλλά…

Με τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης να είναι προς το παρόν άγνωστη, πηγές με γνώση σημειώνουν ότι το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει -ως όφειλε- στο τραπέζι και μελετά σενάρια για παν ενδεχόμενο.

Πληροφορίες που επικαλούνται δημοσιεύματα θέλουν μεταξύ των σεναρίων περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ειδικά εκείνων που έχουν πάψει να εργάζονται ή που υποαπασχολούνται με την εφαρμογή μοντέλου ανάλογου με αυτό που ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα.

Βεβαίως τέτοιες πρακτικές, που -εκτός των άλλων- έχουν και τεράστιο πολιτικό κόστος είναι προφανές ότι θα υιοθετηθούν ως λύσεις έσχατης ανάγκης και σε ακραίες καταστάσεις που προς το παρόν γίνονται τα πάντα για να αποφευχθούν. «Όπλο» αποτελεί δε και το μαξιλάρι ασφαλείας των 34 δισ. ευρώ.

Προς αποφυγή πανικού πάντως σημειώνεται ότι επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών και ο ίδιος ο υπουργός δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα επί του παρόντος».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact