ΚΟΣΜΟΣ

Μέλη των Ηνωμένων Εθνών στην Κολομβία χορεύουν αγκαλιά με αντάρτισσες της FARC

Δείτε το βίντεο που κυκλοφόρησε και έγινε η αιτία να απολυθούν και οι τέσσερις

Απολύθηκαν λόγω της «ανάρμοστης» συμπεριφοράς τους τέσσερα μέλη της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη της εφαρμογής της συμφωνίας τερματισμού του πολέμου ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), έπειτα από την δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο εικονίζονται τρεις από τους διεθνείς παρατηρητές να χορεύουν μαζί με αντάρτες της οργάνωσης στον εορτασμό της έλευσης του Νέου Έτους.

Το βίντεο, που δείχνει άνδρες με μπλε μπουφάν με το έμβλημα των ΗΕ να χορεύουν στους ρυθμούς της σάλσα μαζί με αντάρτισσες, προκάλεσε αντιπαράθεση, εγείροντας ερωτήματα για την ουδετερότητα των διεθνών παρατηρητών των ΗΕ .

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελείται από περίπου 450 μέλη και συγκροτήθηκε για να συγκεντρώσει τα όπλα των ανταρτών και να επιτηρεί πάνω από είκοσι στρατόπεδα όπου θα γίνει η παράδοση των όπλων, δέχθηκε σφοδρή κριτική από επικριτές της ειρηνευτικής συμφωνίας, κυρίως την κολομβιάνικη δεξιά.

Η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε επίσης ότι το περιστατικό θέτει υπό αμφισβήτηση την ουδετερότητα της αποστολής.

«Η αποστολή των ΗΕ στην Κολομβία αποφάσισε την απόλυση τριών παρατηρητών που ήταν παρόντες στο συμβάν και του προϊσταμένου τους», ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωση του, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των τεσσάρων μελών της αποστολής.

«Η αποστολή διατυπώνει εκ νέου την αποφασιστικότητα της να επιβλέψει με απόλυτη αμεροληψία τις δεσμεύσεις που έχουν κάνει οι δύο πλευρές για την εκεχειρία και τη διαδικασία του αφοπλισμού.»

Οι τρεις παρατηρητές «θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Σύμφωνα με το επιτελείο στρατού της Πορτογαλίας, ένα από τα στελέχη της αποστολής που απολύθηκαν ανήκε στις πορτογαλικές ένοπλες δυνάμεις και ανακλήθηκε στη χώρα.

Η πρέσβειρα της Κολομβίας στα Ηνωμένα Έθνη Μαρία Έμμα Μεχία τόνισε πως το περιστατικό προκαλεί «έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία».

Οι ηγέτες της FARC χαρακτήρισαν υπερβολικές τις αντιδράσεις στο περιστατικό, που έχει μονοπωλήσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στην χώρα, έπειτα από την Πρωτοχρονιά.

«Θα χορέψω για την ειρήνη», ανέφερε σε ανάρτηση της στο Twitter η Τάνια Ναϊμέγερ, γνωστή επίσης με το ψευδώνυμο Αλεχάντρα Ναρίνιο, προσθέτοντας ετικέτες στην ανάρτηση της για να εμφανιστεί στους λογαριασμούς της αστυνομίας και του στρατού της Κολομβίας, καθώς και των Ηνωμένων Εθνών.


Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact