ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανώτατο όριο στην υποδοχή προσφύγων

Τη Δευτέρα η συζήτηση των ευρωπαίων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών για το μεταναστευτικό

Δεν επιθυμεί να θέσει περιορισμούς στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που θα μπουν στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ευχαρίστησε τους Γερμανούς που έσπευσαν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα «Rheinische Post» η Μέρκελ επεσήμανε ότι «η Γερμανία έδειξε μια εικόνα η οποία μπορεί να μας κάνει υπερήφανους για τη χώρα μας», όταν ρωτήθηκε για την παραδειγματική αλληλεγγύη που έδειξε η χώρα στην υποδοχή μεταναστών. «Χαίρομαι για την ανθρωπιά και την ετοιμότητα να βοηθήσουν που τόσοι πολλοί πολίτες επέδειξαν σε αυτή την όχι εύκολη κατάσταση», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη φωτογραφία του μικρού πρόσφυγα Αϊλάν Κούρντι που εντοπίστηκε νεκρός στις ακτές της Τουρκίας, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι «με συγκλόνισε και με λύπησε». Παράλληλα όμως υπογράμμισε ότι την έκανε να θυμώσει με τους διακινητές, «οι οποίοι αφήνουν στη θάλασσα απελπισμένους ανθρώπους μέσα σε πλοιάρια χωρίς μέσα διάσωσης. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση (που έχει αντιμετωπίσει) εδώ και δεκαετίες: Από τη μία πρέπει να κάνουμε τα πάντα στη θάλασσα και τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, ώστε να μην χάσουν ποτέ ξανά άλλοι άνθρωποι τη ζωή τους στο επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη. Από την άλλη πρέπει να υποδεχθούμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων και, εφόσον έχουν δικαίωμα παραμονής, να τους ενσωματώσουμε στις χώρες μας».

Τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανώτατο όριο στην υποδοχή προσφύγων που προσπαθούν να γλιτώσουν από πολιτικές διώξεις και πολέμους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε ότι «όταν διευκολύνουμε την εκπαίδευση και την ενσωμάτωση, οι άνθρωποι για παράδειγμα από τη Συρία οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας θα μπορέσουν να δώσουν πίσω πολλά».

Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι στη Γερμανία φτάνουν «και άνθρωποι από ασφαλείς χώρες, από τα Βαλκάνια, με τη λογική, κατά τη γνώμη τους, επιθυμία να βρουν μια καλύτερη ζωή. Όμως όταν δεν λαμβάνουν άσυλο, κάτι που ισχύει τις περισσότερες φορές για τους ανθρώπους αυτούς, πρέπει αμέσως να επιστρέφουν στη χώρα τους […] Παράλληλα όμως θέλουμε να διευκολύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση για έναν μικρό αριθμό ανθρώπων από τα Βαλκάνια».

Η Μέρκελ υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια δίκαιη κατανομή των βαρών σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προσφύγων, ενώ σημείωσε ότι δεν πρόκειται να απειλήσει με αναστολή της ισχύος της Συνθήκης Σένγκεν, αν και «όλοι γνωρίζουμε ότι η Συνθήκη Σένγκεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν είναι ασφαλή τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Για τη μεταναστευτική κρίση, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέλαβε μια πρωτοβουλία μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με στόχο την αναγκαστική κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών θα συζητήσουν για το θέμα τη Δευτέρα. Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερη βοήθεια με τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Το θέμα της υποδοχής των προσφύγων θα πρέπει να λυθεί από κοινού από την ΕΕ», εξήγησε η Μέρκελ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact