ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά το ναυάγιο, έρχονται οι διορθώσεις: Σε ποιες περιοχές θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ μέχρι και 96%

Μετά το σοκ που προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση ξεκινά το κούρεμα του φόρου ακινήτων για οικόπεδα και αγροτεμάχια σε όλη την Ελλάδα, τουλάχιστον σε 396 περιοχές. Οπως γράφει το ΕΘΝΟΣ τις μεγαλύτερες μειώσεις αναμένεται να τις έχουν όσοι έχουν μεγάλες εκτάσεις, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ συμπληρωματικό φόρο, καθώς με την εκκαθάριση που τελικά αποσύρθηκε πλήρωναν και συμπληρωματικό φόρο πέραν του κύριου φόρου.

Σύμφωνα με τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις τιμές ζώνης που ίσχυσαν για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει σε κάποιες περιπτώσεις μείωση φόρου έως και 96% για οικόπεδα και αγροτεμάχια στις συγκεκριμένες 396 περιοχές.

Για παράδειγμα για ένα στρέμμα στην Ήπειρο εντός ορεινού οικισμού το ποσό του φόρου θα πέσει στα 6 ευρώ αντί των 150 ευρώ, ενώ για ένα στρέμμα σε απομακρυσμένο οικισμό του νομού Αχαΐας ο φόρος θα είναι 23 ευρώ έναντι 200 ευρώ.

Τι θα ισχύσει με τις δόσεις

Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί από το οικονομικό επιτελείο η δόση του Σεπτεμβρίου θα είναι διπλή και θα συμπεριλαμβάνει και τη δόση του Αυγούστου, καθώς και ο αριθμός των δόσεων. Στόχος είναι τον Σεπτέμβριο να πληρωθεί απ’ όλους τους υπόχρεους μόνο η πρώτη δόση και συνολικά οι δόσεις να ανέλθουν σε 6 με την τελευταία να καταβάλλεται τον Φεβρουάριο. Το σενάριο πάντως για διπλή δόση τον Σεπτέμβριο φαίνεται πως δεν θα προχωρήσει καθώς θα υπάρξουν πολλές αντιδράσεις.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εξετάζεται η τελευταία δόση να πληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή ο φόρος θα κατανεμηθεί σε έξι δόσεις.

Θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για τις περιπτώσεις εκείνες που η αξία των ακινήτων πολλαπλασιάστηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε κάθε περίπτωση, οι νέες τιμές θα είναι προς όφελος του ιδιοκτήτη ακινήτων. Για παράδειγμα, οικόπεδο με κτίσμα 706 τ.μ. στην Κεφαλλονιά είχε υπολογιστεί το 2013 στα 59.408 ευρώ. Με την εκκαθάριση του 2014 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, η αξία του πολλαπλασιάστηκε και έφθασε τα 144.834,4 ευρώ. Με το νέο σύστημα η αξία που θα χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θα είναι αυτή του 2013, δηλαδή τα 59.408 ευρώ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, για την αποκατάσταση ενδεχόμενων τυπικών λαθών και ελλείψεων σε στοιχεία ακινήτων των δηλώσεων στοιχείων ακίνητων ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται σε βάρος των φορολογουμένων, οι οποίοι θα πρέπει, όπως προαναφέρθηκε, να διορθώσουν τα λάθη αυτά μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact