ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί αυτο που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Δανία

Περίπου 70 ημέρες μετά την απόφαση των υγειονομικών Αρχών της Δανίας να υποβαθμίσουν την Covid 19 σε εποχική νόσο ή όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χεουνίκε, «μια κοινωνικά μη κρίσιμη ασθένεια», αποδεικνύεται ότι οι Σκανδιναβοί δεν υπολόγιζαν ότι θα γίνονταν οι πολίτες της ευρωπαϊκής χώρας που θα χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλη από μια μετάλλαξη του ιού.

Την περίφημη «Όμικρον» που δίνει χιλιάδες νέα κρούσματα σε καθημερινή βάση.

Για την ακρίβεια, τα στοιχεία δείχνουν περισσότερες από 11-12 χιλιάδες περιπτώσεις, γεγονός που έχει οδηγήσει σε δύο μάλλον αυθαίρετα συμπεράσματα που αδικούν κατάφωρα την συγκεκριμένη χώρα και τις υγειονομικές δομές της. Πιο συγκεκριμένα, πολλές άλλες χώρες έχουν θέσει την Δανία στην κορυφή της λίστας με τους πιο επικίνδυνους προορισμούς, θέτοντας περιορισμούς. Για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβουλεύουν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν καν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι Δανοί που επισκέπτονται άλλα κράτη είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η Δανία έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμένων (σε τόσο μεγάλα νούμερα ώστε να αρθούν τα μέτρα) έκανε πολλούς (κυρίως αντιεμβολιαστές κάθε είδους και μορφής) να πιστέψουν ότι τα εμβόλια δεν παρέχουν επαρκή προστασία.

Μια προσεχτικότερη ματιά όμως μαρτυρά την πλήρη αλήθεια. Όλα αυτά συμβαίνουν όχι λόγω ελλείψεων του συστήματος, αλλά για ακριβώς τον αντίθετο λόγο! Οι Δανοί έχουν επιλέξει να εξετάζουν ΟΛΑ τα θετικά τεστ και κατά συνέπεια είναι απολύτως λογικό να εμφανίζουν πολύ περισσότερα κρούσματα της Όμικρον, ενώ από την στιγμή που σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού είναι εμβολιασμένοι, είναι επίσης λογικό να υπάρχουν ελάχιστοι ανεμβολίαστοι με την συγκεκριμένη μετάλλαξη!

Ουσιαστικά η χώρα μοιάζει να τιμωρείται από την διεθνή κοινή γνώμη, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να δέχεται τα συγχαρητήρια της υπόλοιπης Ευρώπης για την στάση της. Εξαιτίας αυτής οι επιστήμονες μπορούν να έχουν πολύ περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο και την ίδια ώρα έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν και την συμπεριφορά της Όμικρον, δηλαδή να γνωρίζουν τον βαθμό μεταδοτικότητάς της, την έκταση της επικινδυνότητάς της, αλλά και το κατά πόσο μπορούν να καταπολεμήσουν την σοβαρότητα των συμπτωμάτων της τα διάφορα διαθέσιμα εμβόλια.

Χάρη στους Δανούς οι επιστήμονες δείχνουν να καταλήγουν, για παράδειγμα, στην άποψη ότι σαφώς η Όμικρον μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από την Δέλτα, ενώ τα μέχρι τώρα στοιχεία συνηγορούν στο ότι τουλάχιστον λιγότεροι άνθρωποι (σε ποσοστό) καταλήγουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή χρειάζονται νοσηλεία.

Όταν, όμως, ο απόλυτος αριθμός είναι τόσο μεγαλύτερος σε σχέση πάντα με την Δέλτα, είναι λογικό να αυξάνεται η πίεση των μονάδων υγείας και του προσωπικού που εργάζεται σε αυτές, δοκιμάζοντας έτσι τις αντοχές του συστήματος. Και φυσικά είναι ξεκάθαρο και ευκόλως κατανοητό ότι δεν διαθέτουν όλες οι χώρες υγειονομικές δομές του επιπέδου της Δανίας και ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα της Όμικρον σε άλλα σημεία του πλανήτη μπορεί να έχει πολύ πιο δυσάρεστες προεκτάσεις.

menshouse.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact