ΚΟΣΜΟΣ

Μετανάστες έκαναν έφοδο από το Καλαί στη Σήραγγα της Μάγχης -Απωθήθηκαν με δακρυγόνα [βίντεο]

Άλλη μια μαζική απόπειρα εισόδου στην είσοδο του τούνελ της Μάγχης, στο γαλλικό λιμάνι του Καλαί, έκαναν χθες τη νύχτα εκατοντάδες μετανάστες, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να φτάσουν στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, 200 μετανάστες παραβίασαν τον φράκτη ασφαλείας πριν η γαλλική αστυνομία καταφέρει να διαλύσει το πλήθος, κάνοντας ρίψη δακρυγόνων.

 

 

Το πρόβλημα με τους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στη Βρετανία από το γαλλικό λιμάνι του Καλαί είναι ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ και που πρέπει να αντιμετωπισθεί και από τις 28 χώρες μέλη της ένωσης δηλώνουν τώρα οι υπουργοί Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι και της Γαλλίας Μπερνάρ Καζενέβ.

Σε κοινή δήλωσή τους που δημοσιεύεται στην βρετανική εφημερίδα «The Sunday Telegraph» και στη γαλλική «Journal du Dimanche», οι δύο υπουργοί υπογραμμίζουν πως η λύση του προβλήματος αυτού αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα» για το Παρίσι και το Λονδίνο και συνιστά «συνολική μεταναστευτική κρίση».

«Τα πράγματα είναι σαφή: ο τερματισμός αυτής της κατάστασης αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Οι δύο κυβερνήσεις μας είναι αποφασισμένες να τον επιτύχουν και να τον επιτύχουν μαζί», υπογραμμίζουν οι Καζενέβ και Μέι που συναντήθηκαν την Τρίτη στο Λονδίνο.

Κατά τη συνάντηση αυτή, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποδέσμευση 10 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ασφάλειας στον τερματικό σταθμό της σήραγγας στην Κοκέλ με την κατασκευή νέων φρακτών και αστυνομικές ενισχύσεις. «Όλα αυτά τα μέτρα είναι προς την ίδια κατεύθυνση και στέλνουν ένα ισχυρό σήμα: τα σύνορά μας είναι ασφαλή και οι διακινητές ανθρώπων διαπράττουν μια εγκληματική πράξη φέρνοντας στο Καλαί μετανάστες για τους οποίους ξέρουν ότι δεν θα μπορέσουν να πάνε μακρύτερα», τονίζουν οι δύο υπουργοί στη δήλωσή τους.

Κάθε μήνα, το Παρίσι και το Λονδίνο εξασφαλίζουν «την επιστροφή από το Καλαί στις χώρες προέλευσής τους 200 μεταναστών που δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο», όπως αναφέρουν.

Ωστόσο επισημαίνουν πως «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα ζήτημα που αφορά μόνο τις δύο χώρες μας… Γι’ αυτό πιέζουμε άλλα κράτη μέλη -και το σύνολο της ΕΕ- να απαντήσουν σ’ αυτό το πρόβλημα στη ρίζα του».

Οι δύο υπουργοί προσθέτουν πως ο τελικός στόχος είναι να περιορισθεί ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στις ακτές της Ευρώπης.

Ως μερικές από τις λύσεις στην κρίση αναφέρουν την αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας και των επενδύσεων, καθώς και τη συνεργασία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τη διευκόλυνση της επιστροφής των μεταναστών στις πατρίδες τους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Οι δρόμοι μας δεν είναι στρωμένοι με χρυσάφι», υπογραμμίζουν οι Μέι και Καζενέβ.

Οι δύο υπουργοί αναφέρουν πως οι μετανάστες χρησιμοποιούν την Ιταλία και την Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών της ένωσης, για να φθάσουν μέχρι το Καλαί και τελικά στο Φόλκστοουν της κομητείας του Κεντ.

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοφανείς εικόνες: Γέμισε στρατιώτες το Καπιτώλιο

Απίστευτες οι εικόνες που κάνουν το γύρο του…

«Χαστούκι»-προειδοποίηση από τα ΗΑΕ στον Ερντογάν!

Ηχηρό μήνυμα έστειλαν τα ΗΑΕ στη Τουρκία. Την…

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Ν. Χαρδαλιάς την Παρασκευή

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως όλα θα σταθμίζονται μέχρι…

Το διασκεδάζουν οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα

Ιδιαίτερος λόγος έχει γίνει για τις συνθήκες και…

Οι επιστήμονες προβλέπουν τι θα γίνει με τον κορονοϊό σε 10 χρόνια

Σαν ένας ιός κοινού κρυολογήματος – που μάλιστα…

Πολάκης: Χάσαμε τις εκλογές επειδή γ@@@σαμε μεσαία τάξη

Ένα βίντεο που δημοσίευσε η «Ομάδα Αλήθειας» με…

Το Πακιστάν δίνει πυρηνική βόμβα στην Τουρκία

Το Πακιστάν μεταφέρει ταχέως τεχνολογίες πυραύλων στην Τουρκία και Πακιστανοί…

Η Πολεμική Αεροπορία αναβαθμίζεται σε εφιαλτικό υπερόπλο κάτω από τα φτερά της

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία εξοπλίζεται, εκσυγχρονίζεται, ενισχύεται. Στην…

Πλημμυρίζει με θαλασσινό νερό ο πυρηνικός σταθμός του Ερντογάν

Υπάρχει μια ρωγμή στο τσιμεντένιο δάπεδο του πυρηνικού…

Διπλή γυναικοκτονία έφερε στο φως εμπόριο βρεφών στη Θεσσαλονίκη

Μια υπόθεση διπλής γυναικοκτονίας συγκλονίζει την κοινή γνώμη…
contact