ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταξύ Τρόικας και ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική κυβέρνηση


Προετοιμάζεται για τη δύσκολη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και για την αποδόμηση της παρουσίας Τσίπρα στην ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αξιοποίησε την χθεσινή συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του κ. Κόελιο για να στείλει μήνυμα εντός και εκτός χώρας ότι η Ελλάδα δε θα χρειαστεί νέα δανεικά και θα πορευθεί με τις δικές της δυνάμεις από τις αρχές του 2015. 

Ήταν και αυτή μία απάντηση στις διαρροές στον διεθνή Τύπο ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί και νέο πρόγραμμα και βέβαια και αντίστοιχο νέο μνημόνιο που προέκυψαν στον απόηχο της συνάντησης του Παρισιού και της πρόθεσης του ΔΝΤ να γίνει διάσκεψη για το ελληνικό χρέος το Νοέμβριο θέση με την οποία δείχνει να διαφωνεί η ευρωπαική πλευρά. Για την ελληνική κυβέρνηση ο μείζον στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να πάρει από τους δανειστές την πιστοποίηση ότι «το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

Μέσα στο πλαίσιο αυτού του στόχου δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και παροχές που θα διαταράξουν την σχέση με την Τρόικα και θα διακινδυνεύσουν μία όχι καλή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα αρχίσει την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα όπως επίσης ξεκαθάρισε την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών αφού όπως συμφώνησε και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είναι ο μόνος τρόπος για να προσελκύσει η χώρα ξένες επενδύσεις να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών που είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και να απαλλαγεί οριστικά από προγράμματα βοήθειας. 

Μέσα από αυτό το πρίσμα τα περιθώρια κινήσεων για την συγκράτηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας και την αναστροφή του πολιτικού κλίματος είναι περιορισμένα όπως έδειξαν και οι μικρές τελικά βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ και οι περιορισμένες φοροελαφρύνσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης και στην εισφορά αλληλεγγύης που από έκτακτη γίνεται μόνιμη. 

Κάπως έτσι η προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου επικεντρώνεται στην αποδόμηση της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ και ήδη η προσοχή τους είναι στραμένη στην παρουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη το προσεχές Σαββατοκύριακο. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ετοιμάσει την επίθεσή του ότι στον αντίποδα της συνέπειας του πρωθυπουργού ο κ. Τσίπρας ακολουθεί ανεύθυνη συμπεριφορά με ακοστολόγητο πρόγραμμα και υποσχέσεις προς όλους δίχως αντίκρυσμα. Εν ολίγοις προβάλλει ότι ο κ. Τσίπρας ακολουθεί μία διαφορετική εκδοχή του «λεφτά υπάρχουν του κ. Γιώργου Παπανδρέου» ενώ η προσπάθειά του να προκαλέσει εκλογές συνιστά αυτοκτονία για την χώρα. 

Με αυτά τα δεδομένα όμως και μετά τις εξελίξεις στην ΔΗΜΑΡ φαίνεται να απομακρύνεται ο στόχος της εξεύρευσης των 180 βουλευτών για την διαδοχή του κ. Κάρολου Παπούλια παρά την αισιοδοξία που εμφάνισε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. 
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact