ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μια επωφελής συμφωνία για την Ελλάδα θα ωφελήσει τους πάντες»

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία με τους εταίρους θα είναι πρωτίστως πολιτική, εξέφρασε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής. Η συμφωνία, διευκρίνισε, συσχετίζεται με το κατά πόσο οι εταίροι και κυρίως οι θεσμοί της ΕΕ, θα σεβαστούν τη Δημοκρατία και τα αιτήματα του λαού: να σταματήσει η λιτότητα και οι υφεσιακές πολιτικές, να βγούμε από τα μνημόνια και να μπούμε σε αναπτυξιακή πορεία.

Ειδικότερα ως προς τη διαπραγμάτευση, ανέφερε ότι είναι μια συλλογική υπόθεση «που αφορά τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, η οποία αναμετριέται με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τα αιτήματα του λαού».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χουντής ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει τις προθέσεις της και τις «κόκκινες γραμμές» της, και σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα.

Αναφορικά με τις πιέσεις των δανειστών για την εφαρμογή μέτρων, επισήμανε ότι στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είχε αποφασιστεί πως θα τεθεί προς συζήτηση το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και όχι τα μνημόνια και το μέιλ Χαρδούβελη. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «οι δανειστές έτσι όπως αποδιαρθρώθηκαν από το σχήμα τρόικα, καθένας ξεχωριστά ανάλογα με τις βλέψεις του, ζητούν και διάφορα άλλα μέτρα».

Συμπλήρωσε ότι «οι πολιτικές δηλώσεις της κ. Μέρκελ και του κ. Γιούνκερ κ.ά. είναι που επαναφέρουν, και αυτό θέλουμε εμείς, το πολιτικό πρόβλημα», και διερωτήθηκε αν τελικά οι πολιτικοί της ΕΕ αποδέχονται ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που ζητά διαφορετικές πολιτικές, σεβόμενοι κανόνες που συνάδουν με τις αρχές της ΕΕ, ή αν επιδιώκουν να στραγγαλίσουν μια κυβέρνηση για να πουν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό.

Ερωτηθείς σε ποιο ποσοστό τα μέτρα θα περάσουν από την κοινωνία και αν δημιουργήσουν ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά προβλήματα, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι συσπειρωμένη και επισήμανε: «Ελεγχόμαστε από τους πολίτες, από τον ελληνικό λαό συνολικά, στο κατά πόσο η συμφωνία θα περιέχει μέτρα που θα επιδεινώνουν την κοινωνική κατάσταση και τα προβλήματα που έχει σήμερα».

Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε ο κ. Χουντής στο ζήτημα της ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντάς το «ως το μείζον πολιτικό διακύβευμα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη». «Όταν και στην Ευρώπη μιλούν για ανάπτυξη και όταν έχεις το πακέτο Γιούνκερ που επιδιώκει την επανεκκίνηση των οικονομιών της ΕΕ, εκεί τίθεται το πολιτικό ζήτημα» επισήμανε.

Σημείωσε με έμφαση ότι «κρινόμαστε όλοι πολιτικά, όχι μόνο για να γίνει σεβαστή η δημοκρατία, αλλά γιατί μια συμφωνία επωφελής και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη θα ωφελήσει τους πάντες».

Τέλος, τόνισε την ανάγκη επίλυσης του θέματος του χρέους από το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουν ξεκινήσει όλα.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact