Όλα τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι από τον Αλέξη Τσίπρα
Έχοντας πλέον οριστεί εκ νέου πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά τα στελέχη που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας το κυβερνητικό έργο. Το νέο υπουργικό συμβούλιο που θα προκύψει αναμένεται να απαρτίζεται από γνωστά πρόσωπα, ωστόσο θα έχει και δομικές αλλαγές με προεξέχουσα τη δημιουργία χαρτοφυλακίου για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Μνημονίου.
Στη συνάντηση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος στην Κουμουνδούρου το μεσημέρι της Δευτέρας επισφραγίστηκε η επανάληψη της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και σύμφωνα με πληροφορίες έπεσαν στο τραπέζι τα ονόματα που θα μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα από την πλευρά των ΑΝΕΛ.
Στόχος των δύο πολιτικών αρχηγών είναι η δημιουργία ενός μικρού και ευέλικτου σχήματος, καθώς το προηγούμενο δομικό σχήμα με τα υπερυπουργεία κρίθηκε αναποτελεσματικό και γραφειοκρατικό. Ως εκ τούτου τα χαρτοφυλάκια τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης και ναυτιλίας αναμένεται να ανεξαρτητοποιηθούν. Παράλληλα, θέλοντας να δώσει ώθηση στο κυβερνητικό έργο και να μην υπάρχουν νέες καθυστερήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δώσει μία αίσθηση συνέχειας στο νέο κυβερνητικό σχήμα, προβαίνοντας ουσιαστικά σε αλλαγές όπου κρίνεται απαραίτητο για τυχόν αβελτηρίες του παρελθόντος επταμήνου.
Το τελικό κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να έχει ανακοινωθεί μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, καθώς το πρωί της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, ενώ στη συνέχεια θα πάει στις ΗΠΑ για τη Γενική Σύνοδο του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση και με τον Μπαράκ Ομπάμα.
Στα του ανασχηματισμού λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες στο κυβερνητικό σχήμα θα μετέχουν πέντε με έξι πολιτικά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών είναι δεδομένο ότι θα είναι ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος θα επιστρέψει στο χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Άμυνας, το οποίο άφησε όπως αποδείχθηκε για λίγες μόνο ημέρες ένεκα των εκλογών. Εκτός αυτού ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα την αξιοποίηση του Τέρενς Κουίκ ως εξωκοινοβουλευτικό υπουργό, πιθανότατα σε ένα πόστο αντίστοιχο με αυτό που είχε και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Τέλος, κυκλοφορεί και ένα σενάριο για αίτημα του επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για παραμονή του υπηρεσιακού υπουργού Ναυτιλίας, Χρήστου Ζώη στο τιμόνι του υπουργείου. Στις θέσεις τους αναμένεται να μείνουν ο κ. Σγουρίδης και η κα Κουντουρά.
Για τη θέση του Προέδρου της Βουλής έχουν πέσει τρία ονόματα στο τραπέζι και από την τελική επιλογή θα κριθούν οι τελικές καραμπόλες στο σχηματισμό της κυβέρνησης. Τα ονόματα αυτά είναι του Γιάννη Δραγασάκη, του Νίκου Βούτση και του Δημήτρη Βίτσα. Πάντως ο κ. Δραγασάκης σύμφωνα με πληροφορίες δεν επιθυμεί να αναλάβει την Προεδρία της Βουλής.
Σε περίπτωση που ο κ. Βούτσης δεν μετακομίσει στο Προεδρείο της Βουλής αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών.
Κάτοικοι Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να είναι οι Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, ως οι στενότεροι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, πιθανότατα με τις ίδιες αρμοδιότητες.
Πολύ πιθανή θεωρείται η παραμονή του πρώην υπουργού ΠΑΠΕΝ, Πάνου Σκουρλέτη, το όνομα του οποίου έχει πέσει στο τραπέζι και για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Δεδομένη θεωρείται επίσης η αξιοποίηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί για το υπουργείο Παιδείας, για το οποίο «παίζει» και το όνομα του ακαδημαϊκού Γαβρόγλου που ήταν στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μέτωπο της οικονομίας, στο πλάνο του Αλέξη Τσίπρα για το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι να φτιαχτεί ένα νέο υπερ – υπουργείο που θα έχει ως βασική αρμοδιότητα τη διαχείριση του Μνημονίου. Όπως είναι αναμενόμενο, επικρατέστερος για αυτή τη θέση φέρεται για την ώρα ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος άλλωστε γνωρίζει κάθε πτυχή του νέου μνημονίου. Να επιστρέψει στη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Παράλλλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο των Δημήτρη Μάρδα και Τρύφωνα Αλεξιάδη για τις θέσεις των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών.
Η κα Ρία Αντωνοπούλου θα παραμείνει στο χαρτοφυλάκιο για την καταπολέμηση της ανεργίας, όπως στο πόστο της θα παραμείνει και η κα Θεανώ Φωτίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς το έργο τους εν αρχή κρίνεται επιτυχές.
Ερωτηματικό αποτελεί η θέση που θα λάβει στο κυβερνητικό σχήμα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς είναι γνωστό ότι θα μετέχει αλλά όχι σίγουρα στο υπουργείο Υγείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το όνομά του έχει ακουστεί για το χαρτοφυλάκιο της Προστασίας του Πολίτη.
Ο Νίκος Παρασκευόπουλος θα παραμείνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη συνδρομή του κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς και ο Νίκος Κοτζιάς ο οποίος εξελέγη από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Προς το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να μεταπηδά ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Το φλέγον ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής και του προσφυγικού θα συνεχίσει όπως όλα δείχνουν να χειρίζεται ο Γιάννης Μουζάλας, του οποίο το έργο κατά τη βραχύβια υπηρεσιακή κυβέρνηση κρίνεται εξόχως θετικό και παράλληλα αποτελούσε εξαρχής εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα.
Έθεσε τους στόχους της κυβέρνησης ο Τσίπρας
«Ο ελληνικός λαός έδωσε μια καθαρή λαϊκή εντολή, για να προχωρήσουμε ενωμένοι σε τομές και μεταρρυθμίσεις, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του πολιτικού οργάνου εκλογικής ευθύνης, όπως ανέφεραν κομματικές πηγές.
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που καλείται να παίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, διορθώνοντας αστοχίες και αδυναμίες της προηγούμενης επτάμηνης περιόδου.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι είναι «άμεσος στόχος της επόμενης περιόδου η πλήρης αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών, η διεύρυνση του εδάφους που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση, με πρώτη κρίσιμη μάχη αυτή της απομείωσης του χρέους». Υπογράμμισε ότι «ταυτόχρονα, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές, μάχη με το σύστημα της διαπλοκής, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την αναγκαιότητα οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος και της Νεολαίας, ώστε να αντιστοιχιστεί η οργανωτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που τον στηρίζουν ενεργά. Επισήμανε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία μια διαφορετική λειτουργία του κόμματος, με συλλογική λειτουργία των οργάνων, χωρίς μηχανισμούς και ομαδοποιήσεις, ως ένα σύγχρονος πλουραλιστικός φορέας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.