ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα των δανειστών: Τα μέτρα δεν φτάνουν για να πάρει η Αθήνα τα δύο δισ. ευρώ

Οι προθέσεις των δανειστών, ακόμη και αν κάποιος μπορεί να τις υποθέσει, γίνονται πλέον ευκρινείς. Τα προαπαιτούμενα που προσφάτως η ελληνική κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν φτάνουν.

Η θετική κατεύθυνση των νόμων που πέρασε η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να μειώνει την αναμονή των δανειστών να δουν να περνάει από το ελληνικό κοινοβούλιο όλο το βαρύ πακέτο των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο τρίτο Μνημόνιο. Κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε ένα πρώτο βήμα, σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει όλο το δρόμο αντοχής. Αν και στην περίπτωσή της μοιάζει περισσότερο με σπριντ.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Bloomberg, οι οποίοι υπό τον όρο της ανωνυμίας, και πριν καν ξεκινήσουν οι εν Αθήναις συζητήσεις, έσπευσαν να χαρτογραφήσουν τα… εδάφη στα οποία πρέπει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Τόνισαν συγκεκριμένα πως τα μέτρα που πέρασε η ελληνική κυβέρνηση στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο δεν φτάνουν για να ξεκλειδώσει η υπο-δόση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό που ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση είναι εργαστεί πλέον εντατικά στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν προωθηθεί ακόμη και δεν έχουν περάσει από τη Βουλή. Πολλές από αυτές κρίνονται από τους θεσμούς ως άμεσης προτεραιότητας και επομένως μόνο η ψήφιση και η εφαρμογή τους θα καταφέρει να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των χρημάτων. Συνολικά, έχουμε να κάνουμε με 48 προαπαιτούμενα τα οποία -όλα και όχι μερικά- η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τα κόκκινα δάνεια, την πρώτη κατοικία, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, αεροδρόμια και φυσικό αέριο. Αν συμβούν όλα αυτά, τότε δεν θα χρειαστεί έγκριση από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων. Από την μεριά της, η κυβέρνηση τονίζει πως όλα τα μέτρα θα περάσουν μέσα στο Νοέμβριο, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει νέος αγώνας δρόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με την ΕΚΤ να έχει θέσει ως χρονικό όριο την 15ή Νοεμβρίου.

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact