ΚΟΣΜΟΣ

Μήπως οι ΗΠΑ Θέλουν να Πουλήσουν Οπλισμό made in USA στο ΙΡΑΝ …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Ενώ όλος ο κόσμος φαίνεται να είχε χαρεί μετά την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η άρση των κυρώσεων έδειχνε ξεκάθαρα μια αλλαγή προς το καλύτερο των σχέσεων του με τη διεθνή κοινότητα, αυτό δεν κράτησε σχεδόν καθόλου. Ακριβώς την ίδια ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ νέες κυρώσεις για το βαλλιστικό τώρα πρόγραμμα του Ιράν.

Είναι πάντως εξαιρετικά παράδοξο, όταν ο Ομπάμα μιλούσε για νίκη της διπλωματίας, την ίδια ώρα οι ΗΠΑ επέβαλλαν τις νέες κυρώσεις για το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία με τη σειρά της τις απορρίπτει ως μη νομιμοποιημένες. Δηλαδή ο Ομπάμα τελικά το ήξερε ή όχι για τις νέες κυρώσεις. Εν τω μεταξύ όλα αυτά συμβαίνουν όταν ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Γιουκίγα Αμάνο, έφτασε το πρωί της Δευτέρας στην Τεχεράνη. Κατά τη διήμερη επίσκεψη του στην ιρανική πρωτεύουσα, θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της χώρας Χασάν Ροχανί, ενώ όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στόχος της Τεχεράνης είναι να επισπευθεί η εφαρμογή της συμφωνίας για άρση των κυρώσεων (έχει ορίζοντα οκταετίας), με «την πιθανή βοήθεια της ΙΑΕΑ».

Έτσι κάτω από αυτές τις συνθήκες ήρθαν οι νέες αμερικανικές κυρώσεις για το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα, ξεχωριστές από τον φάκελο των πυρηνικών και φυσικά προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις από το εσωτερικό του Ιράν. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ  Χοσεΐν Τζαμπερί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Insa, δήλωσε για τις νέες κυρώσεις ότι, «Οι κυρώσεις για το βαλλιστικό πρόγραμμα στερούνται νομικής ή ηθικής νομιμοποίησης, είναι παράνομες διότι το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν δεν προβλέπει ικανότητα εξοπλισμού με πυρηνικές κεφαλές», «Η Αμερική πoυλά όπλα δεκάδων δισ. δολαρίων σε χώρες της περιοχής, τα οποία χρησιμοποιούνται σε εγκλήματα πολέμου εναντίον Παλαιστίνιων, Λιβανέζων και πρόσφατα και Υεμενιτών».

Θεωρούμε εξαιρετικά περίεργη τη συγκυρία και μάλιστα τη στιγμή που ο Αμερικανός Πρόεδρος περιχαρής ανακοινώνει το σπάσιμο των πάγων με το Ιράν και τη μεγάλη επιτυχία της διπλωματίας, να δέχεται την αμφισβήτηση του Βαθέως Αμερικανικού Κράτους. Θα μπορούσε δηλαδή οι νέες κυρώσεις να ανακοινωθούν κάποιες μέρες ή μήνες αργότερα γιατί άραγε τόση βιασύνη … Μήπως τελικά τα συμφέροντα τα οποία βρίσκονται πάνω από τον οποιοδήποτε πρόεδρο δεν μπορούν να περιμένουν …  μήπως τελικά ο Τζαμπερί που μίλησε για πωλήσεις αμερικανικών όπλων στη Μ. Ανατολή εννοούσε και για πιέσεις προς το Ιράν …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

pentapostagma

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact