ΚΟΣΜΟΣ

MIT: Στην Κωνσταντινούπολη ο επόμενος μεγάλος σεισμός


Το μέγεθος του σεισμού μπορεί να ξεπεράσει και τα 7 Ρίχτερ – To Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας, μια από τις πιο σεισμογόνες περιοχές του πλανήτη, είναι το όριο που χωρίζει την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα από την πλάκα της Ανατολίας

Ένας πολύ μεγάλος σεισμός είναι πιθανό να σημειωθεί στα ανοικτά των ακτών της Κωνσταντινούπολης, όπως διαπίστωσαν επιστήμονες του MIT, μετά την παρακολούθηση σεισμικών μετατοπίσεων.

Συγκεκριμένα, μετρήσεις των μετατοπίσεων του εδάφους την τελευταία 20ετία δείχνουν ότι στο Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο διατρέχει τη βόρεια Τουρκία και καταλήγει στο Αιγαίο, είναι πιθανό να συμβεί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, ένας πολύ μεγάλος σεισμός, περίπου οκτώ χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης.

H μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Geophysical Research Letters, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις υποψίες πολλών επιστημόνων ότι η Κωνσταντινούπολη θα είναι το επίκεντρο του επόμενου μεγάλου σεισμού στην περιοχή, όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

To Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας, μια από τις πιο σεισμογόνες περιοχές του πλανήτη, είναι το όριο που χωρίζει την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα από την πλάκα της Ανατολίας, η οποία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Εγγύς Ανατολής.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μία από τις πιο δραστήριες σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο, ενώ εκτείνεται για περίπου 745 μίλια σε όλη τη βόρεια Τουρκία και στο Αιγαίο Πέλαγος.

ωστόσο, αυτό που προκαλέι το μεγαλύτερο προβληματισμό είναι πως το μέγεθος του σεισμού μπορεί να ξεπεράσει και τα 7 Ρίχτερ, τη στιγμή που «η Κωνσταντινούπολη είναι μια μεγάλη πόλη, και πολλά από τα κτίρια είναι πολύ παλιά και δεν είναι κατασκευασμένα με τις υψηλότερες σύγχρονες προδιαγραφές» λέει ο Michael Floyd, ένας ερευνητής του MIT. 

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact