ΚΟΣΜΟΣ

Μητέρα μετέδωσε τον κοροναϊό στο νεογέννητο μωρό της

Οι γιατροί δήλωσαν πως αυτό είναι πιθανόν – Τι οδηγεί στις υπερβάλλουσες εκτιμήσεις για τα ποσοστά θνησιμότητας

Έγκυες που έχουν μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό μπορεί να τον μεταδώσουν στο παιδί τους, δήλωσαν σήμερα γιατροί στο Νοσοκομείο Παίδων της Ουχάν, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Οι γιατροί δήλωσαν πως αυτό είναι πιθανόν, αφού μια ασθενής που είχε προσβληθεί από τον κοροναϊό γέννησε στις 2 Φεβρουαρίου και το νεογέννητο, 30 ώρες μετά, βρέθηκε θετικό στον ιό, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η πόλη Ουχάν είναι το επίκεντρο του ξεσπάσματος του κοροναϊού που έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Κίνας καθώς και στο εξωτερικό.

Τα στοιχεία για τα κρούσματα και οι υπερβολικές εκτιμήσεις για τα ποσοστά θνησιμότητας

Οι θάνατοι από την επιδημία της νέας κινεζικής ιογενούς πνευμονίας είναι σε συντριπτική πλειονότητα συγκεντρωμένοι στην Ουχάν. Στην πόλη επικεντρώνεται το 73% των επιβεβαιωμένων θανάτων παρά το γεγονός ότι εκεί απαντάται μόνο το ένα τρίτο του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Στην πόλη Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας, αντιστοιχεί ένας νεκρός για 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Αυτή η αντιστοιχία πέφτει στον 1 θάνατο προς 50 κρούσματα σε εθνική κλίμακα, ενώ εκτός της Κίνας αντιστοιχεί ένας θάνατος προς 114 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή η ανακολουθία οφείλεται κυρίως στον χαμηλό βαθμό καταγραφής των ελαφρύτερων περιπτώσεων στην πόλη Ουχάν και σε άλλες περιοχές της επαρχίας Χουμπέι, όπου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικά τεστ και νοσοκομειακές κλίνες.

«Σε μία έξαρση επιδημίας η διαχείριση των ποσοστών θνησιμότητας θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά, διότι συχνά μόνο πολύ σοβαρά περιστατικά καταγράφονται», λέει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Amesh Adalja, ειδικός στην αντιμετώπιση των πανδημιών στο Johns Hopkins Center for Health Security της Βαλτιμόρης.

«Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν το πραγματικό φορτίο της επιδημίας», λέει ο ειδικός που πιστεύει ότι αυτήν την στιγμή το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας βρίσκεται πιθανότατα κάτω του 1%.

Μέχρι χθες, υπήρχαν 24.551 επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως. Ένα ποσοστό θνησιμότητας της τάξης του 1% θα ανέβαζε το σύνολο των κρουσμάτων στις 49.000 με βάση τους 492 επιβεβαιωμένους θανάτους.

Ο Gauden Galea, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα, δήλωσε στο Reuters ότι ένας «χοντρός υπολογισμός» που έγινε με τη διαίρεση του αριθμού των συνολικών κρουσμάτων δια τον αριθμό των θανάτων ανεβάζουν το ποσοστό της θνησιμότητας στο 2% και το ποσοστό αυτό βαίνει μειούμενο.

«Αν προσπαθήσει κανείς να απομυθοποιήσει αυτούς τους αριθμούς των θανάτων περιλαμβάνοντας στον διαιρετέο και τα κρούσματα που χαρακτηρίζονται από ήπια συμπτώματα θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αξιολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο», λέει ο Amesh Adalja.

Στην πόλη Ουχάν, ορισμένοι ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα δεν έγιναν δεκτοί στα νοσοκομεία τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ελλείψεων κλινών και προσωπικού, δήλωσαν πολλοί κάτοικοι στο Reuters. Αλλοι επέλεξαν την αυτοαπομόνωση.

Στην Ουχάν για παράδειγμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, δύο αδελφές θεωρούν ότι έχουν ήπια συμπτώματα της νέας ιογενούς πνευμονίας αφού η μητέρα τους βρέθηκε θετική στο τεστ, αλλά οι ίδιες δεν έκαναν το τεστ.

«Δεν υπάρχει λόγος να πας στο νοσοκομείο, διότι δεν υπάρχει θεραπεία», δήλωσε η μία σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Η καταγραφή μικρότερου αριθμού κρουσμάτων (με την παράλειψη των ελαφριών περιπτώσεων) αυξάνει το ποσοστό της θνησιμότητας, πράγμα που έχει αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις καθώς οι διεθνείς υγειονομικές υπηρεσίες προσπαθούν να περιορίσουν την επιδημία.

«Είναι καλό να θυμάται κανείς ότι η κρίση τύπου H1N1 εμφανίσθηκε το 2009, οι εκτιμήσεις του ποσοστού θνησιμότητας έφθαναν στο 10%», προειδοποιεί ο David Fisman επιδημιολόγος του University of Toronto. «Και αυτό το ποσοστό αποδείχθηκε απίστευτα εσφαλμένο».

«Καθώς μεγαλώνει ο διαιρετέος που περιλαμβάνει τον αριθμό των κρουσμάτων και το ποσοστό θνησιμότητας πέφτει και πέφτει…αρχίζεις να καταλαβαίνει ότι βρίσκεται παντού», λέει.

Η παγκόσμια απάντηση στην επιδημία του νέου κινεζικού ιού ήταν γρήγορη και δραστική. Πολλές χώρες έχουν εφαρμόσει μερικές και πλήρεις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για τους Κινέζους.

«Λαμβάνονται πολλά μέτρα ανά τον κόσμο που βασίζονται στην ιδέα ότι πρόκειται για μία πολύ σοβαρή νόσο», δηλώνει ο Amesh Adalja του Johns Hopkins.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεχεσούς δήλωσε την Δευτέρα ότι οι απαγορεύσεις επιφέρουν μη αναγκαία προβλήματα στο εμπόριο και τα ταξίδια.

Ο πρόεδρος Σι λέει ότι οι προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός είναι σε κρίσιμο στάδιο

Οι προσπάθειες της Κίνας να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία του κοροναϊού βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο και οι αρχές πρέπει να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.

Η κυβέρνηση πρέπει να αναφέρει τις πληροφορίες για την επιδημία με ακρίβεια και εγκαίρως και θα λάβει δραστικά μέτρα για όσους διασπείρουν φήμες σχετικές με τον ιό, δήλωσε ο Σι. Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως όλες οι προμήθειες που έχουν δοθεί ως δωρεές θα χρησιμοποιηθούν για να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact