ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η χαμηλή βαθμολογία δεν συνεπάγεται «κακά μαντάτα» για τους δημοσίους υπαλλήλους


Διατηρούνται οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις – Δεν υπάρχει συμπληρωματικός στόχος υποχρεωτικών απολύσεων πέραν του 2014 – Για «στιγματισμό» δημοσίων υπαλλήλων κάνει λογο ο ΣΥΡΙΖΑ

Την κατηγορητική διαβεβαίωση ότι η τοποθέτηση δημόσιων υπάλληλων στη χαμηλότερη βαθμολογική κλίμακα δεν συνδέεται με απολύσεις, με διαθεσιμότητα και με ενδεχόμενες μισθολογικές μειώσεις, παρείχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, εισηγούμενος την τροπολογία για τον μηχανισμό αξιολόγησης των δημόσιων υπάλληλων για το 2013.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως κατατέθηκαν συμπληρωματικές διατάξεις, οι οποίες δεν αλλάζουν τον πυρήνα του μηχανισμού. Όπως είπε, διατηρούνται οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις τις οποίες -προσέθεσε- η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται όχι σαν εργαλείο τιμωρίας, αλλά ως εργαλείο βελτίωσης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλλιεργούσαν κλίμα ότι «χρειαζόμαστε την υποχρεωτική ποσόστωση προκειμένου να αναζητήσουμε επιπρόσθετες δεξαμενές απολύσεων», σημειώνοντας πως αυτό δεν υπάρχει προφανώς στις προθέσεις του υπουργείου, όπως και δεν υπάρχει πουθενά συμπληρωματικός στόχος υποχρεωτικών απολύσεων πέραν του 2014. «Δεν υπήρχε λοιπόν κανένας λόγος να ανακαλύψουμε περισσότερες κατηγορίες προς απόλυση δημόσιων υπαλλήλων, όταν δεν υπάρχει κανείς τέτοιος δεσμευτικός στόχος για την ελληνική κυβέρνηση», είπε και διευκρίνισε: «Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε με το εργαλείο αυτό αξιολόγησης (“μεταβατικό” επανέλαβε ο υπουργός) είναι να εμπεδώσουμε επιτέλους μια κουλτούρα αξιολόγησης στη δημόσια διοίκηση και να απαντήσουμε στην πράξη στον απαράδεκτο εξισωτισμό ο οποίος επικράτησε».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η έννοια του καλού υπαλλήλου εξανεμίζεται όταν όλοι παίρνουν άριστα. «Δεν είναι, όμως, όλοι καλοί και θα πρέπει να γίνεται διάκριση, όχι με σκοπό την τιμωρία αλλά τη βελτίωση» είπε και απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ -όταν ο Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε για «στίγμα» – σημείωσε: «Δεν υπάρχει στίγμα ανεπαρκούς. Αν κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του θα πρέπει να του επισημανθεί, και να γίνουν προτάσεις βελτίωσης που τυποποιούνται στην τροπολογία. Πίσω από αυτήν την παρατήρηση περί στίγματος κρύβεται η νοοτροπία αυτή ακριβώς που πρέπει να πολεμήσουμε, ότι είμαστε όλοι το ίδιο και είμαστε όλοι συνάδελφοι και τελικώς τιμωρείται ο καλός υπάλληλος που καλύπτει τον ανεπαρκή».

Τέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ότι η υποχρεωτική ποσόστωση δεν αλλάζει, έχει βελτιωθεί το πλαίσιο της παρέμβασης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν συνδέεται με διαθεσιμότητα, απολύσεις και μείωση μισθού. «Θα εφαρμοστεί το μέτρο για το 2013, με μια μικρή χρονική παράταση, που επίσης ρυθμίζεται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δυσχέρειες (και δικαστικές), οι οποίες προέκυψαν στη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αποσκοπούν στη μείωση των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι για την κυβέρνηση προτεραιότητα είναι η μείωση της γραφειοκρατίας. Όπως σημείωσε είναι απολύτως απαραίτητο, αφού το παραγωγικό μοντέλο πρέπει να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα που ασφυκτιούν από παρωχημένους κανονισμούς και γκρίζες ζώνες και που αυξάνουν το κόστος του επιχειρείν, αλλά και δημιουργούν πολλές εν δυνάμει εστίες διαφθοράς. «Η προσπάθεια για τη μείωση των διοικητικών βαρών είναι σημαντική, αφού οι συνθήκες πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένουν σε ρευστότητα, παραμένουν περιορισμένες. Το κόστος γραφειοκρατίας βαραίνει δυσανάλογα τις νέες επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ενημέρωσε δε, ότι αναμένεται από το υπουργείο Οικονομικών ρύθμιση για την αύξηση του ορίου υποβολής δήλωσης ΦΠΑ στα 10.000 ευρώ, κάτι που καθιστά σαφές το όφελος για την οικονομία.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact