ΚΟΣΜΟΣ

Moody's: Θετική η προκήρυξη εκλογών -Πιθανός νικητής ο μετριοπαθής ΣΥΡΙΖΑ

Ως θετικό κρίνει το γεγονός των πρόωρων εκλογών και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Σε ανάλυση που προχώρησε για το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, αναφέρει πως τώρα υπάρχει η δυνατότητα να σχηματιστεί μια πιο συνεκτική κυβέρνηση που θα μπορέσει να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τη συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο.

Ο οίκος εκτιμά πως ο Τσίπρας ζήτησε πρόωρες εκλογές τώρα, ώστε να εξασφαλίσει νέα εντολή για την εφαρμογή της τελευταίας συμφωνίας με τους πιστωτές. Η παραίτησή του προσφέρει την προοπτική εδραίωσης μιας πιο αποτελεσματικής κυβέρνησης, όπου ενδεχομένως θα μπορούσε να κυβερνήσει ένας πιο μετριοπαθής ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμα, ή σε συνασπισμό με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν προκύψει από τις εκλογές, λίγες είναι οι πιθανότητες να είναι λιγότερο συνεκτική από την παρούσα.

Όπως σημειώνει η Moody’s, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τσίπρας παραμένει δημοφιλής στους ψηφοφόρους και είναι πιθανή μια δεύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, ακόμα και αν δεν κερδίσει την πλειοψηφία, οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα που επιτρέπει και απαιτεί από το κόμμα να αναζητήσει κάποια συμφωνία με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, πιθανότατα θα ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και θα αμβλύνει τους κινδύνους εφαρμογής του προγράμματος.

Ο οίκος σημειώνει πως η παραίτηση του Τσίπρα δημιουργεί ένα άμεσο πολιτικό κενό που πιθανότατα θα καθυστερήσει την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης μέχρις ότου εκλεγεί νέα κυβέρνηση και νέος πρωθυπουργός. Ωστόσο, η επίπτωση στη χρηματοδότηση είναι περιορισμένη, διότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα έρθει σε μια περίοδο που οι ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας είναι σχετικά περιορισμένες.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του έτους, οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της χώρας ανέρχονται συνολικά σε 4,5 δισ. ευρώ, τα 3,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων είναι προς το ΔΝΤ. Μόνο περίπου 200 εκατ. ευρώ οφείλονται σε ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ESM ενέκρινε τριετές δάνειο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ και την αμέσως επόμενη ημέρα εκταμίευσε την πρώτη δόση ύψους 13 δισ. ευρώ. Πέραν της αποπληρωμής προς την ΕΚΤ, η δόση αυτή θα καλύπτει επίσης αποπληρωμές ύψους 1,8 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Moody’s. Μια δεύτερη δόση ύψους 3 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, αν εγκριθούν τα prior actions από την ελληνική Βουλή, ενώ πριν το τέλος του έτους θα δοθούν επιπλέον 6,7 δισ. ευρώ.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοφανείς εικόνες: Γέμισε στρατιώτες το Καπιτώλιο

Απίστευτες οι εικόνες που κάνουν το γύρο του…

«Χαστούκι»-προειδοποίηση από τα ΗΑΕ στον Ερντογάν!

Ηχηρό μήνυμα έστειλαν τα ΗΑΕ στη Τουρκία. Την…

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Ν. Χαρδαλιάς την Παρασκευή

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως όλα θα σταθμίζονται μέχρι…

Το διασκεδάζουν οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα

Ιδιαίτερος λόγος έχει γίνει για τις συνθήκες και…

Οι επιστήμονες προβλέπουν τι θα γίνει με τον κορονοϊό σε 10 χρόνια

Σαν ένας ιός κοινού κρυολογήματος – που μάλιστα…

Πολάκης: Χάσαμε τις εκλογές επειδή γ@@@σαμε μεσαία τάξη

Ένα βίντεο που δημοσίευσε η «Ομάδα Αλήθειας» με…

Το Πακιστάν δίνει πυρηνική βόμβα στην Τουρκία

Το Πακιστάν μεταφέρει ταχέως τεχνολογίες πυραύλων στην Τουρκία και Πακιστανοί…

Η Πολεμική Αεροπορία αναβαθμίζεται σε εφιαλτικό υπερόπλο κάτω από τα φτερά της

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία εξοπλίζεται, εκσυγχρονίζεται, ενισχύεται. Στην…

Πλημμυρίζει με θαλασσινό νερό ο πυρηνικός σταθμός του Ερντογάν

Υπάρχει μια ρωγμή στο τσιμεντένιο δάπεδο του πυρηνικού…

Διπλή γυναικοκτονία έφερε στο φως εμπόριο βρεφών στη Θεσσαλονίκη

Μια υπόθεση διπλής γυναικοκτονίας συγκλονίζει την κοινή γνώμη…
contact