ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: «Αρχίζουμε με τις οικονομικές κυρώσεις κατά τις Ρωσίας»

Με κυρώσεις, οικονομικής κυρίως φύσεως, απάντησε η Δύση μέσω του διαγγέλματος του Τζο Μπάιντεν, στην αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των λεγόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχωρά τα σχέδιά του εναντίον της Ουκρανίας και η Ρωσία ανακοίνωσε ότι παίρνει ένα κομμάτι της Ουκρανίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε αυτό το τρίτο του διάγγελμά του τελευταίο διάστημα λέγοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να ξεγελάσει το ΝΑΤΟ.

Αναλυτικά όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος: «Πρόκειται, ουσιαστικά, για την αρχή της ρωσικής εισβολής. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για να προχωρήσουμε σε κυρώσεις. Ποιος δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να ανακηρύξει σαν ανεξάρτητες δύο περιοχές μιας άλλης χώρας; Για όνομα του Θεού. Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνω την πρώτη δέσμη κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία και θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε τις κυρώσεις όσο η Ρωσία κλιμακώνει τις ενέργειές της.

Αν προχωρήσει θα προχωρήσουμε με κυρώσεις. Ποιος δίνει το δικαίωμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν να καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο; Οσα κάνει αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Του το είπα και πρόσωπο με πρόσωπο, πριν από περίπου ένα μήνα ότι είτε θα προχωρήσουμε μαζί, είτε θα μας βρει απέναντί του. Ο κ. Πούτιν δεν μας ξεγελά: Στήνει σκηνικό ευρύτερης επίθεσης. Εχω επιτρέψει περαιτέρω ανάπτυξη αμερικανικού εξοπλισμού στην Ευρώπη. Επιπλέον αμερικανικές δυνάμεις αναπτύσσσονται στη Βαλτική μετά την επ’ αόριστον παραμονή ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία, οι κινήσεις μας είναι αμυντικές. Υπάρχουν πάνω από 150.000 Ρώσοι στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία. Τα ρωσικά πλοία κάνουν ελιγμούς στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρώσος πρόεδρος φέρνει ακόμα και φιάλες αίματος στα σύνορα. Γιατί να το κάνει, αν δεν αρχίζει πόλεμο; Εμείς έχουμε συντονιστεί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Η υπεράσπιση της ελευθερίας θα έχει ένα κόστος, είμαι ειλικρινής. Βλέπουμε τις ρωσικές προμήθειες και έχουμε το σχέδιό μας για την παγκόσμια τροφοδοσία ενέργειας. Σε κάθε βήμα δρουν με ομοφωνία οι σύμμαχοι, να είστε σίγουροι. Είμαστε ενωμένοι στο ΝΑΤΟ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε μία αναδρομή 100 ετών. Κανένα σημείο διαλόγου δεν βρίσκω σε αυτό. Επιτέθηκε στο δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει. Η Ρωσία επιτίθεται, αντιμετωπίζουμε πρόκληση. Υπάρχει χρόνος όμως να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέτει το σκηνικό για περαιτέρω στρατιωτική δράση. Η περαιτέρω ρωσική επίθεση θα είναι πραγματική απειλή τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος απείλησε το δικαίωμα της ίδιας της ύπαρξης της Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ παραμένουν ανοιχτές στη διπλωματία εάν η Ρωσία είναι σοβαρή. Θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις και όχι τα λόγια της. Αφήνουμε ανοικτό το μονοπάτι του διαλόγου και της διπλωματίας».

Οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ με μια ματιά

Από την Τετάρτη, 23.02.2022, οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις σε μέλη της ρωσικής «ελίτ» στις ΗΠΑ, αλλά και στις οικογένειές τους. Οι κυρώσεις αυτές αφορούν το χρέος της Ρωσίας, και δεν μπορούν να αντληθούν χρήματα από την δύση. Οπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος «η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα. Θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε οι κυρώσεις να πλήξουν τη ρωσική οικονομία, όχι τη δική μας. Θα διασφαλίσουμε την παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία. Το να υπερασπίζεσαι την ελευθερία έχει κόστος».

Παράλληλα οι ΗΠΑ θα δράσουν για τον αποκλεισμό των συναλλαγών που αφορούν στις δύο μεγάλες τράπεζες της Ρωσίας, τη VEB και τη Ρωσική Στρατιωτική Τράπεζα, καθώς και την αποκοπή τμημάτων της ρωσικής οικονομίας από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Οι κινήσεις αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ τα προηγούμενα μέτρα και θα αποκόψουν τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κλιμακώνουν τις κυρώσεις αν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει τις δικές της ενέργειες στην Ουκρανία.

  • Αποκόπτεται το χρέος της Μόσχας από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά συστήματα
  • Παύση της υλοποίησης του σχεδίου για τον Nord Stream 2
  • Μπλόκο στις ρωσικές τράπεζες «VEB» και «Ρωσική Στρατιωτική Τράπεζα»

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact