ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαλάφας: Το Eurogroup είναι σκληροί διαπραγματευτές του κερατά

Εντάσεις κόντρες και ευρηματικοί χαρακτηρισμοί συνόδευσαν την συζήτηση για το «σκίσιμο των μνημονίων» μεταξύ του αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Μπαλάφα, της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη και της Άννα Μισέλ Δημητρακοπούλου, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην εκπομπή Online, με τους δημοσιογράφους Νίκο Ευαγγελάτο και Όλγα Τρέμη. Ο κ. Μπαλάφας αναφερόμενος στη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση χαρακτήρισε το «Eurogroup σκληρούς διαπραγματευτές του κερατά» ενώ υποστήριξε πως πλέον δεν έχουμε μνημόνιο. Σε απάντησή της η κ. Κανέλλη υποστήριξε με θέρμη πως μνημόνιο υπάρχει και μάλιστα θα έρθουν νέα φορολογικά μέτρα, σε αντίθετη περίπτωση δήλωσε πως «θα κάνει στριπτίζ στη βουλή».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με τις πρωινές δηλώσεις του σε ραδιοφωνική συνέντευξη κατά την οποία ανέφερε «Εμείς, από την πρώτη στιγμή, στα προεκλογικά μας προγράμματα, στις προγραμματικές μας δηλώσεις, δεν είπαμε ποτέ για σκίσιμο μνημονίων με ένα νόμο ο κ. Μπαλάφας υποστήριξε εκ νέου την άποψή αυτή του ενώ ανέφερε πως υπάρχει περίπτωση να μην υλοποιηθούν όλα όσα υποσχέθηκαν προεκλογικά.

Υποστήριξε μάλιστα πως «το μνημόνιο σήμερα δεν υπάρχει» δήλωση που προκάλεσε τις αντιδράσεις των λοιπών παρευρισκομένων. Συγκεκριμένα ο κ. Μπαλάφας ανέφερε πως «κάνετε την ερμηνεία που κάνει κι ο Σόιμπλε. Ξεκινήσαμε αυτή τη διαπραγμάτευση θέτοντας κόκκινες γραμμές, συζητήσαμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους και πολλά άλλα. Το μνημόνιο όπως το ξέραμε δεν υπάρχει. Παράταση του μνημονίου δεν υπάρχει, υπήρξε παράταση της δανειακής σύμβασης. Εμείς θέλουμε λύση μέσα στην ευρωζώνη χωρίς σκληρά υφεσιακά μνημονιακά μέτρα. Αν ήμασταν διατεθειμένοι να τα ανεχτούμε, δεν υπήρχε λόγος να διαπραγματευόμαστε, θα είχαμε πάρει το ραβασάκι όπως έκαναν κι οι προηγούμενοι. Για να καταλάβετε που βρισκόμαστε, κοιτάξτε την δήλωση του Eurogroup που είναι σκληροί διαπραγματευτές του κερατά. Το όλο ζήτημα της 20ης Φλεβάρη ήταν ότι οι δανειστές έθεταν το θέμα πως πρέπει να δούμε την αξιολόγηση με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί προηγούμενα ενώ εμείς λέγαμε πρέπει να την δούμε διαφορετικό. Αυτό που υπάρχει σήμερα είναι να μην γονατίσει αλλά ταυτόχρονα να μην οδηγηθεί σε ρήξη. Συζητάμε μια σειρά ζητούμενα τα οποία βελτιώνουν την δημόσια διοίκηση, ζητήματα φορολογικής εισπρακτικής και άλλα. Εμείς δηλαδή στο ζήτημα της διαπραγματεύσεως δείξαμε σύνεση και αποφασιστικότητα. Φυσικά και υπάρχουν δεσμεύσεις με τους δανειστές τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε αλλά θα σεβαστούμε και την λαϊκή εντολή που πήραμε στις 25 Γενάρη. Ανησυχία σίγουρα υπάρχει».
Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με το ΦΠΑ ο αντιπρόεδρος δεν έδωσε κάποια σαφή αφού όπως υπογράμμιση «η συζήτηση για το ΦΠΑ είναι ένα από τα αγκάθια που συζητώνται και δεν μπορώ να ξέρω που θα κάτσει η μπίλια. Εμείς λέμε το Α εκείνοι το Β. Όμως δεν θα υπάρξει αύξηση φόρων και παρόμοια τέτοια ζητήματα. Δεν θα υπάρξει χειροτέρευση στα ζητήματα που είναι οι κόκκινες γραμμές για εμάς.

Σε απάντησή της σε έντονους τόνους η κ. Κανέλη επιστήνοντας την προσοχή του κυρίου Μπαλάφα με τη φράση «this is not maximou this is Liana» συνέχισε λέγοντας πως «αύριο η ημερομηνία ξημερώνει 14 είναι Μάιος μήνας, επίκεινται εξετάσεις στα πανεπιστήμια, επίκεινται ένα έκτακτο Eurogroup, που μπορεί να υπάρξει ή και να μην υπάρχει, έχουμε μια τετράμηνη παράταση της συμφωνίας, αλλά παρόλα αυτά αν κάνουμε ένα γκάλοπ και ρωτήσουμε τι είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος κανείς δεν θα γνωρίζει να μας απαντήσει. Αναμένουμε το φορολογικό πρόγραμμα , αν φέρουν πρόγραμμα φορολογικό χωρίς μέτρα εγώ μπορεί και να κάνω στριπτίζ στο βήμα της βουλής.

Από μεριά της η κ. Άννα Μισέλ Δημητρακοπούλου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση και δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ τζάμπα μαγκιές, Θέλατε να το σκίσετε αλλά τώρα προσγειωθήκατε στην πραγματικότητα. Ο κ. Σαμαράς σε μια ομιλία του είχε πει ότι υπάρχει μια μόνο πολιτική για να σκίζουμε το μνημόνιο, το να εφαρμόζεις μια πολιτική που θα το καταργήσει στο μέλλον» Ανέφερε μάλιστα πως «είναι η μέρα που γυρνάμε στην ύφεση κι εμείς συζητάμε το παράλληλο σύμπαν στο οποίο θέλει να ζει ο κ. Μπαλάφας, όταν συζητάμε να αυξηθεί ο ΦΠΑ όταν μία στις 3 επιχειρήσεις είναι έτοιμη να κλείσει, όταν κλείνουν 59 επιχειρήσεις την ημέρα, δεν υπάρχει χώρος για δημιουργική ασάφεια. Αν είχαμε δεχτεί το mail Χαρδούβελη θα είχαμε βγει τώρα στις αγορές.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact