ΚΟΣΜΟΣ

Μπαράζ επιθέσεων στη Γαλλία απο ισλαμιστές

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη στη Γαλλία αλλά και στον πλανήτη τις φονικές επιθέσεις κατά Γάλλων, με «άρωμα τρομοκρατίας».

Δύο άνθρωποι -ένας άνδρας και μια γυναίκα- δολοφονήθηκαν σήμερα το πρωί μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ, στο κέντρο της Νίκαιας, στη νότα Γαλλία, και μια ακόμη γυναίκα, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά, εξέπνευσε αργότερα μέσα σε μπαρ που βρίσκεται κοντά στον τόπο της επίθεσης και όπου είχε αναζητήσει καταφύγιο, από έναν άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αστυνομική πηγή.

Πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση, ενώ ο δράστης έκοψε τον λαιμό ενός από τα θύματα.

Ένα από τα θύματα που δολοφονήθηκαν μέσα στην εκκλησία φέρεται να είναι ο νεωκόρος του ναού, όπως είπε ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε στο Twitter «τρομοκρατική» την επίθεση.

Ο δράστης φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ» ακόμη και μετά τη σύλληψή του, πρόσθεσε ο δήμαρχος.

«Ο ύποπτος ως δράστης πυροβολήθηκε από την αστυνομία κατά τη σύλληψή του και μεταφέρεται στο νοσοκομείο, είναι ζωντανός», δήλωσε ο δήμαρχος στους δημοσιογράφους.

«Φτάνει πια. Ήρθε η ώρα η Γαλλία να απαλλαγεί από τους ειρηνικούς νόμους προκειμένου να ξεριζώσει από το έδαφός της μια και καλή τον ισλαμοφασισμό», σχολίασε.

Δημοσιογράφοι του Reuters που βρέθηκαν επί τόπου μετέδωσαν ότι είδαν αστυνομικούς με αυτόματα όπλα να τοποθετούν μια κορδέλα ασφαλείας γύρω από την εκκλησία, η οποία βρίσκεται επί της λεωφόρου Ζαν Μεντεσέν της Νίκαιας, την κεντρική εμπορική λεωφόρο της πόλης.

Επί τόπου βρίσκονταν ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα.

Στον τόπο της επίθεσης μετέβη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιο ήταν το κίνητρο του δράστη ή αν η επίθεση συνδέεται με τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημα.

Η υπηρεσία της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας της Γαλλίας ξεκίνησε έρευνα για «ανθρωποκτονία» και «απόπειρα ανθρωποκτονίας».

Άνδρας επιτέθηκε σε αστυνομικούς στην πόλη Αβινιόν

Αιματηρή επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε μετά τις 11 το πρωί της Πέμπτης (29/10) και στην πόλη Αβινιόν της Γαλλίας, όταν ένας άνδρας επιθέτηκε κατά αστυνομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιτιθέμενος φέρεται να φώναζε επανειλημμένως «Αλλάχου Άκμπαρ» δηλαδή «ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά.

Στη συνέχεια κινήθηκε εναντίον αστυνομικών, με τους ίδιους να ανοίγουν πυρ. Ο ύποπτος υπέκυψε στα τραύματά του.

Σαουδική Αραβία: Επίθεση κατά του φρουρού του γαλλικού προξενείου

Tην ίδια στιγμή, ένας άνδρας συνελήφθη στην πόλη Τζέντα της Σαουδική Αραβίας, αφού επιτέθηκε «με αιχμηρό αντικείμενο» σε φρουρό του προξενείου της Γαλλίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Saudi TV.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας χρησιμοποίησε ένα «αιχμηρό εργαλείο» για να μαχαιρώσει τον φρουρό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε για το περιστατικό η γαλλική πρεσβεία στο Ριάντ, ο φρουρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία του.

«Η Πρεσβεία της Γαλλίας καταδικάζει σθεναρά αυτήν τη βίαιη επίθεση», αναφέρει το δελτίο Τύπου, προσθέτοντας ότι η πρεσβεία «επιβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή της στο θύμα και εκφράζει την εμπιστοσύνη της στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για να αποκαλύψει τις περιστάσεις του ατυχήματος και να διασφαλίσει την ασφάλεια των γαλλικών εγκαταστάσεων και τη γαλλική κοινότητα στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας».

Για την ώρα οι αρχές δεν γνωρίζουν το κίνητρο της επίθεσης.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται ακόμη από την πρόσφατη δολοφονία δι’ αποκεφαλισμού του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί έξω από το σχολείο όπου εργαζόταν στο Παρίσι από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής.

Ο δράστης της δολοφονίας του Πατί, που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, ήθελε να τιμωρήσει τον καθηγητή επειδή είχε δείξει στους μαθητές του τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ στο πλαίσιο ενός μαθήματος για την ελευθερία του λόγου.

Μετά την δολοφονία του Πατί, Γάλλοι αξιωματούχοι, υποστηριζόμενοι από πολλούς απλούς πολίτες, εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν το δικαίωμα παρουσίασης των σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ και οι εικόνες αυτές έχουν ευρέως παρουσιαστεί σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς τον νεκρό καθηγητή.

Αυτό έχει προκαλέσει την οργή σε τμήματα του μουσουλμανικού κόσμου με κάποιες κυβερνήσεις να κατηγορούν τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι προωθεί μια αντι-ισλαμιστική ατζέντα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact