ΚΟΣΜΟΣ

Μπιλ Γκέιτς: «Όταν περάσει το κύμα της Όμικρον…»

Η παραλλαγή Όμικρον διασπείρεται επί του παρόντος στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο με ρυθμό ρεκόρ, αλλά ο Μπιλ Γκέιτς βλέπει «φως στο τούνελ».

Μόλις υποχωρήσει η τρέχουσα έξαρση, οι χώρες μπορούν να περιμένουν να δουν «πολύ λιγότερα κρούσματα» μέχρι το υπόλοιπο του 2022, έγραψε ο Γκέιτς την Τρίτη κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Twitter με τον Ντεβί Σριντάρ, πρόεδρο της παγκόσμιας δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

»Μόλις συμβεί αυτό, συνέχισε ο Γκέιτς, ο Covid μπορεί πιθανότατα «να αντιμετωπιστεί περισσότερο σαν εποχική γρίπη».

Ο συνιδρυτής της Microsoft και δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος -ένας υπέρμαχος της δημόσιας υγείας που εξετάζει τακτικά την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid- δεν είναι ο πρώτος που κάνει παρόμοιες προβλέψεις.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η ταχεία εξάπλωση του στελέχους Omicron, αν και σίγουρα επικίνδυνη, θα μπορούσε να εμποτίσει αρκετούς ανθρώπους με τη λεγόμενη «φυσική ανοσία» για να βοηθήσει να οδηγηθεί η πανδημία του Covid σε μια πολύ λιγότερο σοβαρή «ενδημική» φάση.

Ο Γκέιτς έθιξε αυτό το σενάριο προβλέποντας ότι «το omicron θα δημιουργήσει μεγάλη ανοσία της αγέλης, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο».

Το χρονοδιάγραμμα έχει σημασία: Εάν μεγάλο μέρος των ΗΠΑ μπορέσει να διατηρήσει κάποιο επίπεδο ταυτόχρονης ανοσίας κατά του Covid, είτε από εμβόλια είτε με άλλο τρόπο, η κυκλοφορία του ιού θα μπορούσε να επιβραδυνθεί αρκετά ώστε να μεταφέρει την πανδημία σε αυτή την ενδημική φάση.

Μόλις ο Covid γίνει τελικά ενδημικός, πρόσθεσε ο Γκέιτς, «ίσως πρέπει να κάνουμε ετήσιες δόσεις εμβολίου για τον Covid για κάποιο χρονικό διάστημα», όπως με τα αντιγριπικά εμβόλια.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν ρεκόρ 1,5 εκατομμυρίου νέων κρουσμάτων Covid τη Δευτέρα, ενώ καταγράφουν επίσης νέο ρεκόρ νοσηλειών.

Αλλά ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, έχει προβλέψει ότι το τρέχον κύμα κρουσμάτων όμικρον θα κορυφωθεί στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Και την περασμένη εβδομάδα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσαν ότι αναμένει «απότομη μείωση» των κρουσμάτων μόλις περάσει το στέλεχος όμικρον.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact