ΚΟΣΜΟΣ

Μπορεί η Ρωσία να «ενωθεί» με την Υπερδνειστερία;

Η Υπερδνειστερία, αυτόνομη περιοχή της Μολδαβίας που έχει ντε φάκτο αποσχιστεί και ελέγχεται στρατιωτικά από τη Ρωσία, έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο συνεχών επιθέσεων, όπως αναφέρουν οι τοπικές Αρχές.

Δυτικοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι είναι πιθανό η Ρωσία να καταφέρει να επεκτείνει τη χερσαία γέφυρά της ώστε να τη διασυνδέσει με την Υπερδνειστερία· τουλάχιστον όχι βραχυπρόθεσμα.

Τα ρωσικά στρατεύματα που είναι εγκατεστημένα στην Υπερδνειστερία φέρουν απαρχαιωμένο εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής.

Οποιαδήποτε προσπάθεια να τους προσεγγίσουν οι δυνάμεις εισβολής που πολεμούν αυτή τη στιγμή γύρω από τη Χερσώνα θα ήταν γεμάτη κινδύνους:

«Το να φτάσουν μέχρι την Υπερδνειστερία υποκρύπτει τον κίνδυνο της υπερέκτασης των γραμμών ανεφοδιασμού και των δυνατοτήτων τους για ακόμα μια φορά», δήλωσε αξιωματούχος της Δύσης.

Η πρόσβαση στην Υπερδνειστερία θα συνεπάγετο την κατάληψη του βαρέως οχυρωμένου λιμανιού της Οδησσού, ενός στόχου που θεωρείται σχεδόν αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς μια επιτυχή αποβίβαση αμφίβιων δυνάμεων.

Από τότε που η Ουκρανία κατάφερε να βυθίσει τη ναυαρχίδα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, το «Moskva», ο υπόλοιπος στόλος της Μόσχας βρίσκεται εκτός εμβέλειας των ουκρανικών πυραύλων, καθιστώντας απίθανη την απόβαση.

«Οι μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι των Ρώσων μπορεί να περιλαμβάνουν την Υπερδνειστερία», είπε ο αξιωματούχος στο BBC.

«Αλλά η στρατιωτική τους ικανότητα να το αντιμετωπίσουν ως στόχος αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένη».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact