ΚΟΣΜΟΣ

Τα «μυστικά» που δεν ξέραμε για το περίφημο πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στη Σελήνη

Η ανακοίνωση της Ρωσίας… μεταξύ σοβαρού και αστείου

Η αποστολή του Apollo 11 και η επιτυχής κατάληξή της έβαλε τέλος στον επίσημο διαστημικό ανταγωνισμό Ηνωμένων Πολιτειών και Σοβιετικής Ένωσης.

Ανεπίσημα όμως οι δύο υπερδυνάμεις ποτέ δεν έπαψαν να προσπαθούν να υπερισχύσουν η μία της άλλης ή έστω να καταφέρουν να σαμποτάρουν τα σχέδια των αντιπάλων τους.

Κάτι που έγινε κατανοητό και αρκετά πρόσφατα καθώς σε συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos και αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Ρογκόζιν με τον πρόεδρο της Μολδαβίας, Ίγκορ Ντόντον ανέφερε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι «θα διεξάγουμε την δική μας έρευνα για το εάν πήγαν όντως στη Σελήνη ή όχι».

Τα σχόλιά του βέβαια προξένησαν αρνητικές αντιδράσεις καθώς φαίνεται ότι ο ανταγωνισμός υπάρχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού των Ρώσων, ακόμα και για κάτι που έγινε πριν μισό αιώνα.

«Έχουμε αυτό το στόχο να πετάξουμε και να επαληθεύσουμε κατά πόσον πήγαν εκεί ή όχι», είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Ντμίτρι Ρογκόζι, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι ΗΠΑ έστειλαν αστροναύτες στο φεγγάρι.

Μετά τον καταιγισμό αρνητικών σχολίων από δημοσιογράφους και social media η Roscoscmos έσπευσε να μαζέψει τα σχόλια του Ρογκόζιν αναφέροντας ότι ήταν ένα αστείο.

Τα «μυστικά» που δεν ξέραμε για την πρώτη αποστολή στη Σελήνη

Πάντα στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα υπάρχουν και παράπλευρες πληροφορίες και καταστάσεις που μπορεί να μην ήταν αυτό που λέμε «καθοριστικής σημασίας» αλλά δίνουν μία άλλη νότα σε κάτι που ήδη γνωρίζουμε. Και μάλιστα το γνωρίζουμε με συγκεκριμένο τρόπο.

Για παράδειγμα αν πιαστούμε από τεχνικές λεπτομέρειες ο Νιλ Άρμστρονγκ δεν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μίλησε ενώ βρισκόταν στη Σελήνη. Ήταν ο έτερος αστροναύτης Μπαζ Όλντριν που μίλησε πρώτος! Όλοι γνωρίζαμε ότι η διάσημη φράση «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο για την ανθρωπότητα», ήταν τα πρώτα λόγια που «σεληνιάστηκαν». Στην πραγματικότητα τα πρώτα λόγια που έσπασαν την εκκωφαντική σιωπή του διαστήματος ήταν του Όλντριν που είπε απλά «ΟΚ, οι μηχανές σταμάτησαν».

Η διάσημη φράση του Άρμστρονγκ έχει άλλη μία ενδιαφέρουσα ιστορία από πίσω της. Όταν ο Αρχηγός της αποστολής έκανε το πρώτο βήμα έπρεπε να πει «ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα μεγάλο για την ανθρωπότητα» ενώ όπως ακούστηκε στη μετάδοση είπε «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο για την ανθρωπότητα». Αυτή η, ασήμαντη λεπτομέρεια για πολλούς, λεπτομέρεια έγκειται στο γεγονός ότι ο Άρμστρονγκ μάλλον έπαθε κάποιο τρακ σαν αυτό που παθαίνουν οι ηθοποιοί μπροστά στο κοινό.

Επίσης ο Νιλ Άρμστρονγκ ήταν αυτός που κατέχει την πρωτιά ως ο άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι. Και είναι αλήθεια.  Αυτός όμως που ήθελε εναγωνίως να πατήσει στη Σελήνη ήταν ο Όλντριν ο οποίος όπως έχει εκμυστηρευτεί «θα έσκαγε αν δεν ουρούσε». Οπότε καθώς ο συνάδελφός του πετούσε στη Σελήνη εκείνος ανακουφιζόταν μέσα στη στολή του καθώς το σύστημα που δεχόταν τα υγρά του σώματός τους είχε σπάσει!

Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν περίεργες ερωτήσεις. Μία από αυτές ήταν πώς μυρίζει η Σελήνη. Οι αστροναύτες του Eagle δεν θα μπορούσαν να είχαν άμεση άποψη αλλά όταν επέστρεψαν στον διαστημικό σταθμό με δείγματα της επιφάνειας απάντησαν ότι η μυρωδιά ήταν ένας συνδυασμός «βρεγμένου χώματος και πυρίτιδας».

Εκτός από καλός αστροναύτης ο Άρμστρονγκ αποδείχτηκε και εξαιρετικός χειριστής. Και μάλιστα πολύ ντελικάτος. Η NASA είχε προβλέψει ότι τα πόδια του Eagle κατά την προσσελήνωση θα έσπαγαν. Η προσεδάφιση του Άρμστρονγκ ωστόσο ήταν τόσο τέλεια που τα πόδια του διαστημόπλοιου έμειναν ακέραια. Και όπως αποκάλυψε ο Όλντριν το «πρώτο βήμα της ανθρωπότητας» έμελλε να ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά υπολόγιζαν.

Τέλος μεταξύ δεκάδων μικρών «μυστικών» που περιτριγυρίζουν την ιστορική αποστολή ήταν και ο λόγος του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Νίξον σε περίπτωση που όλα πήγαιναν λάθος. Ο άνθρωπος που έγραφε τους λόγους του Νίξον είχε φροντίσει για ένα τόσο ποιητικό κλείσιμο που σχεδόν όλοι θα ξέχναγαν ότι η αποστολή θα είχε αποτύχει: «Η μοίρα ήθελε οι άνθρωποι που πήγαν ειρηνικά να εξερευνήσουν τη Σελήνη, να μείνουν στη Σελήνη για πάντα ειρηνικά».

ΠηγήΔείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact