ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα συγνώμη από Μητσοτάκη: «Όλοι φταίμε» για την τραγωδία…»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εκ νέου συγγνώμη για το δυστύχημα στα Τέμπη, τονίζοντας:

«Όλοι φταίμε» για την τραγωδία, ενώ προανήγγειλε πλαίσιο στήριξης των οικογενειών των θυμάτων.

«Θα επαναλάβω τη δημόσια συγγνώμη στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια, αλλά κυρίως προσωπικά.

Αναλαμβάνω κατά συνέπεια την ευθύνη. Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε, δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μία σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με μοναδικό θέμα το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχε συμβεί. Η τεχνολογία θα μας είχε βοηθήσει να αποτρέψουμε το αδιανόητο: για αρκετά χιλιόμετρα, δύο τρένα ήταν στην ίδια γραμμή, σε πορεία σύγκρουσης», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Το γεγονός ότι το έργο της τηλεδιοίκησης «θα λειτουργεί σε λίγους μήνες από τώρα, δεν αποτελεί δικαιολογία, κάνει και τον προσωπικό μου πόνο ακόμη μεγαλύτερο, καθώς δεν προφτάσαμε να το εγκαταστήσουμε πριν συμβεί το κακό», συμπλήρωσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλοι φταίμε, ας το ομολόγησουμε με θάρρος

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι η «στείρα αντιπαράθεση», για το ποιος φταίει. «Απαντώ: όλοι φταίμε. Κι ας το ομολογήσουμε με θάρρος. Από κυβερνήσεις και διοικήσεις, που επί χρόνια κατάντησαν ένα κρίσιμο έργο γεφύρι της Άρτας, μέχρι κάποιες συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων», πρόσθεσε.

Τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η δικαιοσύνη, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Όμως, σημείωσε, η τραγωδία έγινε «με εμάς στο τιμόνι της χώρας». «Δεν μπορώ να γυρίσω πίσω τον χρόνο, αλλά μπορώ να εγγυηθώ δύο πράγματα: απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα ώστε να εντοπιστούν τα σφάλματα και να κριθούν δίκαια όσοι εμπλέκονται και τη δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της προβληματικής κατάστασης στους σιδηροδρόμους μας», επίπεδο μέσων τεχνολογίας και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ένιωσε «οργή και ντροπή» ακούγοντας τους επίμαχους διαλόγους από το βράδυ του δυστυχήματος στα Τέμπη και προανήγγειλε ότι προτεραιότητα στις παρεμβάσεις θα δοθεί στη στήριξη των συγγενών των θυμάτων, οικονομική, ηθική και ψυχολογική. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα, συμπλήρωσε.

«Τηλεδιοίκηση έως τα τέλη του καλοκαιριού»

Σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις για το σιδηροδρομικό δίκτυο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τα τρένα πρέπει να αρχίσουν να κινούνται το συντομότερο δυνατό, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο θύμισε τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης, τα οποία προβλέπουν δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια και αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για καταστροφές και κλοπές στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

«Θα κινήσω γη και ουρανό προκειμένου το έργο της τηλεδιοίκησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα, δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, το έργο θα έχει τελειώσει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ζήτησε από τους ειδικούς της Κομισιόν για την πλήρη αναδιοργάνωση των σιδηροδρόμων- πέρα από την τεχνική βοήθεια- μια αναλυτική έκθεση για την ασφάλεια των τρένων με συγκεκριμένες προτάσεις. Μόλις πάρει στα χέρια του αυτή την έκθεση, θα δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα, σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ζήτησε από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη να ενημερώσει την ηγεσία όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. «Είμαστε έτοιμοι να ενσωματώσουμε στο σχέδιο όποια δημιουργική πρόταση κατατεθεί», σημείωσε.

Μητσοτάκης: Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις μαζικές διαμαρτυρίες που πραγματοποιούνται για το δυστύχημα στα Τέμπη. «Οι νέοι που διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι. Το ίδιο και οι γονείς τους», είπε αρχικά.

«Όμως, όσο σημαντικό είναι να δώσουμε χώρο στη θλίψη και την οργή, άλλο τόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή να γίνει σπίθα ενός νέου διχασμού. Γιατί είναι και αυτός η όψη ενός νομίσματος που η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά. Όπως ακριβά και σκληρά πληρώνει το αποτυχημένο παρελθόν στα Τέμπη. Εκεί όπου δυστυχώς απεδείχθη πόσο δύσκολος, επίπονος είναι ο αληθινός εκσυγχρονισμός της χώρας», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact